Jsou stolní dvoukotoučové brusky stroj, nebo spotřebič?

<< < (3/6) > >>

Kamil Novák:
Citace: Vladimír Kadlec  31.01.2013, 09:06

Právě včera jsem tuto otázku otevřel na 49. aktivu revizních techniků v Praze pořádaném agenturou UNIT s.r.o.  Odpověď zněla, že se jedná o strojní zařízení dle ČSN EN 60204-1 ed. 2. Na moji podotázku z hlediska zabezpečení stroje proti opětovnému spuštění po předchozí ztrátě napětí jsem v podstatě nedostal jednoznačnou odpověď.

A to jsem chvíli nad jejich pozvánkou zvažoval, že se tam podívám.
Ale na 2 dny se mi zdál program slabý a jelikož byla nějaká nesrovnalost s matematikou ohledně výpočtu ceny za jeden den, tak jsem to vzdal.
Ještě že tak!  (zle)

Petr Pavlíček 1:
Ona je to opravdu docela ošemetná záležitost jakým způsobem na brusce a podobných zařízeních provádět revize.
Já jsem si vyhledal návod ke konkrétní brusce Einhel BT-BG175, kterou máme ve firmě, v návodu našel CE s příslušnými normami a zjistil  jsem, že bruska je konstruována a typově zkoušena dle EN 61029-1 Bezpečnost přenosného elektromechani ckého nářadí –
Část 1: Všeobecné požadavky
a
Bezpečnost přenosného elektromechani ckého
nářadí –
Část 2-4: Zvláštní požadavky na stolní brusky

Když se podívám do CSN 331600 ed.2 tak zjistím, že v rozsahu platnosti není zmínka o přenosném elektromechani ckém nářadí, ale na druhou stranu posuzovat toto zařízení jako stroj mě přijde přinejmenším divné.

Jedině jak z toho možná vybruslit tak nedělat revizi, ale pravidelnou kontrolu...

Jiří Buben:
Citace: Rozmahel Vladimír  31.01.2013, 12:15

Ono je taky dobré si uvědomit jaký význam má, zařadím li takovou brusku do stroje nebo spotřebiče.
Pro posouzení bezpečnosti RT to moc vliv nemá.
Každý stroj nebo spotřebič byl vyroben dle nějaké normy, v té době platné. Roubovat na to poslední novely nepokládám za úkol RT. Pokud ale zaměstnavatel v rámci analýzy rizik stále vyhledává, je to jeho záležitost. V praxi se to žene do extremu. Jednoho dne zaměstnavatel zjistí, že pro minimalizaci rizik bude lepší vůbec nic nedělat nebo začít vyrábět v Číně...

(jednicka)

U takové brusky jako jsou například [Odkaz zde!] B 150 je z hlediska ochrany před úrazem el. proudem důležitá spojitost ochranného vodiče, izolační odpor a unikající proud. Nic víc stejně nelze vykoumat.
Jinou věcí jsou už kontroly dle NV 378/2001 Sb. a splnění v něm uvedných požadavků na minimální bezpečnost.  U starších brusek kde je většinou jako vypínač použit vačkový spínač, není v drtivé většině po dokumentaci ani slechu ani vidu. Z té by se mělo vycházet. V takovém případě by měl provozovatel v MPBP stanovit, co, kde, jak a v jakých intervalech se na daném zařízení bude kontrolovat. Nejsem si ale zcela jist zda by se šlo odkázat v MPBP u starší brusky třeba na onen článek 20.20 z ČSN EN 61029-2-4 ed.2, kde je stanoveno, že se stolní brusky nepovažují za nářadí, které mohou způsobit nebezpečí po obnovení napětí. To by měl ale vědět někdo kdo se zabývá BOZP.
U nových zařízení jako jsou například hojně prodávané brusky Güde v různých bau obchodech se musí vycházet z dokumentace. Ta je tak zavně slovem božím.

Citace: Petrpavlicek1  31.01.2013, 14:35

Když se podívám do CSN 331600 ed.2 tak zjistím, že v rozsahu platnosti není zmínka o přenosném elektromechani ckém nářadí, ale na druhou stranu posuzovat toto zařízení jako stroj mě přijde přinejmenším divné.

Ono to chce použít také selský rozum. V ČSN EN 61029-1 ed.3 je v normativních odkazech uvedeno spoustu norem, mezi jinými i pro elektrické ruční nářadí a spotřebiče pro domácnost ale i normy pro stroje. To proto, že tato část normy pokrývá široký rozsah zařízení, které podle ní mohou být vyrobena. Pak je tu pro ony brusky ČSN EN 61029-2-4 ed.2 která se musí používat s částí 1. Tam jsou v části normativní odkazy pouze normy pro stroje. V NV 176/2008 Sb, včetně novelizace (číslo si teď nepamatuji) je definováno strojní zařízení následovně:
Strojní zařízen je
1 soubor,  který  je  vybaven nebo má být vybaven poháněcím systémem, který  nepoužívá přímo vynaloženou lidskou nebo zvířecí sílu, sestavený
   z  částí  nebo  součástí,  z nichž alespoň jedna je pohyblivá, vzájemně  spojených za účelem stanoveného použití,.....

Dle výše uvedené definice by někdo mohl prohlásit, že stroj je i ruční vrtačka, mixér atd.. Vím je to extrémní tvrzení.
Z hlediska ochrany před úrazem elektrickýcm proudem a NV 378/2001 Sb. je jedno, zda onu brusku zařadíme jako stroj nebo nářadí. To je úkol pro provozovatele nikoliv pro RT nebo osobu provádějící kontrolu. NV 378/2001 sb. se na ně vztahuje tak jako tak.  Pro nevěřící Tomáše doporučuji přečíst celý název onoho NV který zní : Nařízení vlády č. 378/2001 Sb. kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. Prosím extrémisty, lopaty a kruméče vynechme. ;)
Pro nás elektrikáře je důležité to co jsem psal výše. Ověření ochrany před úrazem elektrickým proudem. Ostatní body v §3 NV 378/2001 Sb. by měl kontrolovat dle návodu výrobce a MPBP člověk určený provozovatelem . Proto je dle mě důležité používat selský rozum společně s dokumentací nebo dostupnými podklady které se podaří získat a samozřejmě i normy pro daná zařízení. A to ptoto, že výrobce je dle nějakých norem vyrobil a v nich může výt uvedena třeba ona odchylka jako v článku 20.20 ČSN EN 61029-2-4 ed. Podobné je to s těmi malými kompresory na kolečkách které vyrábí i Orlík. Jde o stroj, ale přesto se po ztrátě napájení samy rozběhnou a nikoho to nepřekvapí.

Rozmahel Vladimír:
Souhlasím s Vámi. Základem všeho je znalá a proškolená obsluha. Tady je ten základní úkol.
Firmy BOZP, které to ženou do extremu budou za krátký čas striktně vyžadovat i reflexní nápisy typu " Nepijte vodu z WC",  protože pokud to někdo udělá a onemocní, je to vina  zaměstnavatele, protože špatně odhadl rizika a neupozornil žíznivého.  :)

Miroš Jan:
Citace: Petr látal  28.01.2013, 12:06

Při provádění revizí strojů v dílnách, často narážíme na dvoukotoučové brusky typu [Odkaz zde!] 150, [Odkaz zde!] 175, nebo podobné. S kolegy diskutujeme, jestli je při revizích řadit mezi stroje, nebo spotřebiče. Většina z nich i nově vyrobených, není opatřena zařízením, znemožňujícím opětovné spuštění po výpadku el. energie a tím by nesplnily požadavky nařízení vlády č. 378/2001sb. pro stroje.

Pokud děláte revize na strojním zařízení, zajímalo by mě, podle které normy,(norem),  tu revizi provádíte.
K těm bruskám, vše je odvislé, od výrobní dokumentace výrobce. Pokud není výrobce znám, nebo výrobní firma zanikla, je to na zodpovědnosti provozovatele.
Stran toho samovolného spuštění, po přechodné ztrátě napětí, bych na prvním místě bral v potaz vyhlášku 48/82, §198, odstavec 1.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana