Jak přepínat fáze zásuvek pro spotřebiče?

<< < (3/16) > >>

raj:
Kde vidíte soustavu IT ?

Tibor Hanko:
  (poklona)
viem, že vám ide o čo najlepšie ekonomické využitie FVE, ale v tom prípade mám otázku prečo ste plánovali  FVE používať primárne na ohrev vody? Veď výsledná účinnosť je tu cca 12% pričom pri slnečných kolektoroch od 40-90% (v závislosti od typu kolektoru a ročnej doby). Takéto použitie je ekonomický nezmysel. Ohrev vody sa dá pri rovnakom výkone ako FVE poriešiť podstatne lacnejšie.

Ale späť k riešeniu terajšieho stavu. Prepínanie by určite nejako šlo urobiť, ale myslím si, že to bude viac komplikácií ako úžitku a vynaložené financie sa budú vracať dlho (ak sa vôbec vrátia). Ja by som to nechal bez prepínania a na tú fázu, kde je FVE by som dal viac spotrebičov. Je síce pravda, že potom nebudete mať symetricky rozdelenú záťaž, ale zasa to pri tomto príkone nebude zďaleka kritické (samozrejme nemám na mysli extrém, keď tu zapojíte všetko a ostatné fázy budú bez spotreby).

Ideálne využitie FVE je v objekte s klimatizáciou - teda keď najviac svieti slnko je požadovaná aj najväčšia spotreba el. energie. V zime to 4 kW nedá ani omylom a ak elekráreň vyrába, tak len krátku dobu cez deň (môžete si to presne pozrieť na grafoch ak máte aj monitoring).

Kamil Novák:
Citace: Stanislav Látal  29.12.2012, 10:55

Jak se bude chovat APR na krátkodobý výpadek napájení. Starší kusy s el.mechanickým programátorem pojedou dále, jen motor trochu škubne.
U nových typů řízených mikropočítači si nejsem jistý.

U novějších typů, které jsem dosud viděl (a potřeboval je na chvíli vytáhnout ze zásuvky),  se po obnovení dál pokračuje ve zvoleném programu praní. Stejně, jako se chovají např. myčky nádobí.

Jaromír Urbanec:
Citace: Zdenek Rajmont  29.12.2012, 11:00

Podle nové metodiky ČEZu se vše měří pro každou fázi zvlášť.
Takže pokud máte silný spotřebič na jiné fázi než střídač, nešetříte nic.

Také jsem to slyšel
 :'(Namontoval jsem regulátor, který toto uměl a Suma proudů byla nula, ale asi Čez bude měnit elektroměry, a v jedné fázi budete dodávat zdarma a ve dvou kupovat za 5 korun],  

Ján Garaj:
Doplniť spotrebiče na jednu fázu. Ak je klimatizácia, tak klimatizáciu. Potom mrazničku, chladničku. To sú dosť veľký žrúti elektriky aj keď nie najväčší. Samozrejme práčku, umývačku riadu vtedy, keď idete prať, na čas keď zohrieva vodu. Najlepšie by bolo zväčšiť bojler alebo aspon topné teleso, ak sa to dá bez veľkých nákadov. Vždy je to ale o nákladoch, teda ekonomika a hlavne tiež bezpečnosť, aby ste naraz nemali sieť aj FVE v zásuvke. Pripravujem si paralelný rozvod v novostavbe, kde bude určite zapojená mraznička s chladničkou počas prítomnosti obsluhy na ostrov(ostrovný systém FVE alebo tzv poloostrov=moje použitie),  trochu vetranie aj počas neprítomnosti obsluhy v horách v noci netreba vetrať toľko, ako cez deň. A dobíjanie akubaterky = núdzový zdroj pre čerpadlá 3ks x 60W max.,  pre systém kúrenia Krb, Kotol a Solárny systém, počas prípadného výpadku el.siete. Je to síce taký hybrid, ale bezpečný, nakoľko nikdy sa vám nemôže spojiť systém dodávky elektriky od energetiky a FVE. Do tej istej zásuvky nedokážete doviesť dve energetické sústavy  bezdrôtovo. Iba, ak by ste boli samovrah alebo by ste pripravovali niekoho iného na posledný súd a natiahli by ste tie drôty už vopred.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana