Jak přepínat fáze zásuvek pro spotřebiče?

<< < (4/16) > >>

Stanislav Látal:
Citace: Zdenek Rajmont  29.12.2012, 11:31

Kde vidíte soustavu IT ?

OMLOUVÁM SE .  (fool)

Střídač připojený k síti TN nemůže být současně IT !

Michal Novák42:
Jak jsem již psal v dotazu, pro začátek mi stačí plně manuální řešení, tedy zařízení, kterým budu schopen do dané zasuvky nebo okruhu připnout vybranou fázi. Doba bez napětí není problém, spotřebič by v tu dobu nebyl zapnutý, spustil by se ručně až po připnutí fáze. Není nutné uvažovat vzájemné blokování spotřebičů, to by záviselo jen na lidském faktoru. Zatím řeším pouze stávající spotřebiče, po nasbírání dostatečného množství dat o výrobě budu uvažovat dále.
Co se týče ekonomie provozu FVE, tak v době dotované výroby z OZE se tím není třeba trápit... Každá kWh, kterou neodeberu ze sítě, je již jen příjemný bonus k tomu zelenému.

Lukáš Rotrekl:
Citace: Stanislav Látal  29.12.2012, 10:55

Zkuste se na problém podívat z jiného pohledu.
Během praní se bojler nabije a dojde k přepnutí na pračku (u vyšší priority pro pračku k tomu nedojde)
Jak se bude chovat APR na krátkodobý výpadek napájení. Starší kusy s el.mechanickým programátorem pojedou dále, jen motor trochu škubne.
U nových typů řízených mikropočítači si nejsem jistý.
Co se stane, když se po spuštění pračky venku zatáhne a bude bouřka (hodně se setmí) a fotovoltaika nedodá 2kW pro topné těleso? Je to velmi málo pravděpodobné, ale stát se to může.

Přepnutí pomocí dvou stykačů se dá zvládnout za 100ms, tam problém není.
Vždyť APR topí dnes max 15minut a jinak motor bere 300W. Tím moc neušetříte ...
Nejvyšší úsporu vidím na ohřev vody v nějakém zásobníku (500litrů a více pro ÚT) v období začátku a konce topné sezony - takové to noční temperování.

Více by mě trápilo, co napsal pan Schwarz: bezpečnostní rizika - přepínání mezi soustavou (sítí) TN a IT .

Spíše bych to řešil hlídačem hodnoty hlavního jističe BMR HJxxx, pokud zapnu pračku a fáze je přetížená odpojím na těch zmiňovaných 15minut bojler, ale taky nemusím, pokud bude mít těleso v pračce 2,5kW a bojler 2,2kW, pořád se do hodnoty hlavního jističe vejdu...
Ale chce to se nad problémem zamyslet na konkrétním objektu. Co lze spustit, aby se energie využila účelně. Je např. zbytečné nahřívat 1m3 TUV, když ji pak třeba nelze spotřebovat, ale automatizovat sledování výroby elektrické energie ve FVE a na základě toho  spustit třeba filtraci v bazénu, sledovat její provozní hodiny a případně potom nechat doběhnout podle proběhu za funkce FVE, donutit tepelný čerpadlo nahřívat akumulační nádobu na vyšší teplotu (ale zase jen pokud to má smysl, v létě je to zbytečné).

"Přepínání" soustav je asi vyřešeno...

Lukáš Rotrekl:
Citace: Tibor Hanko  29.12.2012, 13:21

(poklona)
viem, že vám ide o čo najlepšie ekonomické využitie FVE, ale v tom prípade mám otázku prečo ste plánovali  FVE používať primárne na ohrev vody? Veď výsledná účinnosť je tu cca 12% pričom pri slnečných kolektoroch od 40-90% (v závislosti od typu kolektoru a ročnej doby). Takéto použitie je ekonomický nezmysel. Ohrev vody sa dá pri rovnakom výkone ako FVE poriešiť podstatne lacnejšie.

Myslím, že ekonomickým přínosem FVE nikdy neměl být ohřev TUV ale "zelený bonus". Teď se řeší, jak ještě co nejvíc využít to co FVE vyrobí. Pokud se nepletu, tak poslední ceny než došlo ke snížení byly:

cca 1Kč za vyrobenou kWh která odteče ode mne do sítě
cca 12Kč "zelený bonus" za každou vyrobenou kWh z FVE

takže proč prodávat kWh za 1Kč do sítě, když místo toho ji mohu spotřebovat a nezaplatit cca 2,4 - 5Kč (podle sazby) za kWh odebranou ze sítě. Ale jak jsem psal v minulém příspěvku musí se spotřebovat účelně, aby pak nebylo ekonomicky výhodnější tu kWh za tu 1Kč prodat...

Lukáš Rotrekl:
Citace: Michal Novák42  29.12.2012, 16:27

Jak jsem již psal v dotazu, pro začátek mi stačí plně manuální řešen

Nemůžu se zbavit pocitu, že manuální řešení povede k tomu, že po pár týdnech hraní si s tím to sklouzne k tomu, že to bude zapojeno tak aby to bylo funkční a nikdo nemusel nic řešit....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana