Jak se spočítá 2.f. proud rotoru kroužkového motoru?
Kenny McCormick:
Ve škole jsme měřili kroužkový motor v normálním stavu a ve stavu kdy byly připojeny pouze dva kroužky a třetí přes odpor, máme ověřit naměřené hodnoty s vypočtenými.
Protože mám přístup, věřím že do dobře vybavené knihovny, chtěl bych poprosit zda-li by mi někdo neporadil, nějakou knížku, skripta, učebnici kde se tato problematika řeší. Abych byl úplně konkrétní jedná se o: vztah mezi proudem statoru pokud je motor v normálním stavu a když jsou připojeny pouze dvě fáze (nebo s odporem).
PS: Tento předmět běží pouze dva roky, takže skripta přímo do tohoto předmětu neexistují a ani v ostatních materiálech, které mám po ruce nic o poruchách asynchronních motorů není.
Jiří Zourek:
Dost skript se dá najít na internetu, cvakněte do googlu "asynchronní stroje PDF" a určitě vám to něco nalezne. Co se týče knížek, tak třeba nakladatelství BEN vydalo knihu Elektrické motory a pohony: http://shop.ben.cz/cz/121134-elektricke-motory-a-pohony.aspx
Knihu jsem nečetl, takže nemůžu posoudit, ale i některé straší učebnice nejsou špatné, ba kolikrát jsou lepší než ty současné. Koukněte se třeba na aukro, nebo zkuste vyžebrat nějaké učebnice ve škole, určitě tam něco mít budou. ;)
Vaši otázku ohledně kroužkového motoru jsem moc nepochopil, zkuste ji upřesnit.
Kenny McCormick:
Skript je mnoho a učebnic samozřejmě taky, na internetu jsem, ale nic co potřebuji nenašel.
Pokud jsem se špatně vyjádřil tak se omlouvám zkusím to podat jinak.
Máme změřený statorový proud, když je rotor spojen přes kroužky nakrátko. A máme změřený statorový proud, když jsme do jednoho vinutí rotoru vřadili odpor (simuluje poruchu). A já má tyto proudy pro porovnání / kontrolu spočítat, navíc mezi těmito proudy má být nějaký konkrétní vztah.
V plánu mám zajít do knihovny a hledat knížku po knížce, ale tímhle by někdo ušetřil trochu času mně a hlavně knihovníkovi, kterej to musí lovit odněkud ze skladu.
raj:
Jak jste měřili ten motor?
Běžel naprázdno, či byla kotva zabrzděná?
Jakou matematiku umíte použít?
Přes skluz si spočítejte indukované napětí na rotoru a jste doma.
Stačí náhradní schema asynchronního stroje.
Kenny McCormick:
Motor běžel naprázdno.
Integrální ani diferenciální počet nepoužíváme.
Nevím který vzorec přesně myslíte, ale já neznám ani mag. tok ani počet závitů.
Omlouvám se, ale zapomněl jsem dodat, že se popřípadě máme podívat na teorii nesymetrického chodu ASM, ale pomocí tohoto jsem v rejstříku knihovny nic nenašel natož na internetu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana