Může blackout vzniknout přebytkem elektrické energie v síti?

<< < (4/6) > >>

dolac:
Citace: Jan Franěk  02.12.2012, 21:58

V této souvislosti mě napadá. Jak by asi bylo technicky složité/jednoduché, napodobit řídící signály distributorů energie a najednou spustit všechny blokované spotřebiče. Vydržely by to distribuční sítě? Co na to asi elektrárny?

Bolo by to zložité, nie však nereálne. A to ste mal na mysli, že by ich napodobil každý jeden z nás a všetci naraz? Alebo by ste chcel šíriť HDO zdola, z nn siete smerom hore? >:D Uvedomujete si aký veľký výkon je potrebný na šírenie HDO na určitom území? HDO sa tlačí priamo do VVN siete cez kapacitnú väzbu.

Jan Franěk:
Citace: dolac  02.12.2012, 22:21

Bolo by to zložité, nie však nereálne. A to ste mal na mysli, že by ich napodobil každý jeden z nás a všetci naraz? Alebo by ste chcel šíriť HDO zdola, z nn siete smerom hore? >:D Uvedomujete si aký veľký výkon je potrebný na šírenie HDO na určitom území? HDO sa tlačí priamo do Vvn siete cez kapacitnú väzbu.

Tato otázka byla položena čistě na teoretické úrovni. Neznám možnosti sítí a elektráren. Proto jsem se ptal. Nevím jakým způsobem fungují jednotlivé elektrárny v systému a jak rychle dokážou reagovat na potřeby odběratelů. Jak by se dokázala distribuční síť s tímto vyrovnat.

Nějaké informace o způsobu šíření HDO mám, ale pouze kusé. To, že to není možné posílat ode mne z domova, mi je samozřejmě jasné. Protože jde o pouhou spekulaci, vezměme například možnost nabourání se do systému nějakým hackerem z venku. Zvládla by to síť, včetně elektráren?

Rozmahel Vladimír:
Citace: dolac  02.12.2012, 21:47

...To by musela padnúť takmer celá, resp. značná časť  európskej sústavy ENTSO-E.

Je to samozřejmě trochu hororová nadsázka. Vezměme si situaci, kdy v Německu fičí jako hrom, větrníky tlačí do sítě velký výkon, který jde přes nás někam dále. U nás ta vichřice zesílí a položí vedení propojující Slavětice, Sokolnice, Ostravu. To co zůstane celé bude přetíženo nadproudy a nebo zůstane bez napětí. Dukovany vysrknou Dalešice za 4 hodiny...

Vašek Petr:
Dukovany vysrknou Dalešice za 4 hodiny...

Co je tímto myšleno? Jako že Dalešická VE slouží Dukovanům coby záložní zdroj energie v případě rozpadu sítě, to je pravdou, ale určitě nebude po čtyřech hodinách "tma" a přehrada bez vody. Pro spolehlivé odstavení a uchlazení jaderného bloku je potřeba výkonu okolo 15MW, pro přípravu k najetí okolo 25MW. To Dalešice spolehlivě dají.
Black-outu předchází změna frekvence, na kterou reagují automatiky daného vypínače 400kV. Ty odpojí daný blok, který zreguluje na vlastní spotřebu a "krmí" sám sebe.

Rozmahel Vladimír:
Jen se mně vybyvila informace z doby studia kdy bylo řečeno, že v případě nutnosti poslouží zásoba vody ve spodním jezeře na spolehlivé utlumení rozehřátého reaktoru jako náhradní vyvedení výkonu a jeho bezpečné a bezhavarijní odstavení. Ty 4 hodiny myslím trvalo natlačení vody zpět z Mohelna do Dalešické přehrady, dnes je to asi i kratší doba. Výkon Dalešic je 480MW, to je dnes jeden cca blok. Zbytek by se tedy musel odrazit havarijně při náhlém poklesu odběru?
Zásoba vody na horní nádrži pak může posloužit ke startu ze tmy.
Nevím jak dlouho by trvala použitelná doba elektrárny Dalešice pro EDU s ohledem na pokles vody a výkonu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana