Může blackout vzniknout přebytkem elektrické energie v síti?
dolac:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 02.12.2012, 21:32
Vy si nepamatujete seriál o kuchaři Kuřátku? Tam diváci hlasovali o pokračování zhasnutím. Pracovník na velíně přenosové soustavy pak sděloval výsledek. ;)
Áno, pamätám si to veľmi dobre, avšak také hlasovanie malo veľmi ďaleko od toho, aby spôsobilo blackout.
Petr Doležal:
Jsou úvahy i o tom, že vypnutí žárovek se na dispečinku nijak zvláště neprojevilo a bylo to naaranžované dopředu.
Znám jediné hromadné vypnutí v daný okamžik a v dané oblasti pomocí HDO.
dolac:
Citace: Rozmahel Vladimír 02.12.2012, 21:14
Ona by úplně stačila vichřice, která položí nadřazenou soustavu Vvn na větším území.
Ak nejaká víchrica položí časť VVN sústavy, dôjde k výpadku v dodávke elektriny na vymedzenej časti územia, určite nie však k blacoutu. To by musela padnúť takmer celá, resp. značná časť európskej sústavy ENTSO-E.
dolac:
Citace: Petr Doležal 02.12.2012, 21:44
Jsou úvahy i o tom, že vypnutí žárovek se na dispečinku nijak zvláště neprojevilo a bylo to naaranžované dopředu.
Vôbec by som sa nečudoval, že to bolo iba naranžované. Ak si uvedomíme, že spotreba domácnosti tvorí iba zlomok z celej spotreby, a že jedna žiarovka zase zlomok spotreby jednej domácnosti, a že hlasovala iba časť pozerajúcich divákov, ktorí tvorili iba malú časť všetkých domácností vychádza mi že to mohlo spôsobiť v sústave zmenu výkonu hodne menšiu ako 1 promile. Takéto zmeny výkonu v sústave sa však dejú nezávisle od toho či niekto hlasuje, alebo nie veľmi často.
Jan Franěk:
Citace: dolac 02.12.2012, 21:56
Vôbec by som sa nečudoval, že to bolo iba naranžované. Ak si uvedomíme, že spotreba domácnosti tvorí iba zlomok z celej spotreby, a že jedna žiarovka zase zlomok spotreby jednej domácnosti, a že hlasovala iba časť pozerajúcich divákov, ktorí tvorili iba malú časť všetkých domácností vychádza mi že to mohlo spôsobiť v sústave zmenu výkonu hodne menšiu ako 1 promile. Takéto zmeny výkonu v sústave sa však dejú nezávisle od toho či niekto hlasuje, alebo nie veľmi často.
Citace: Petr Doležal 02.12.2012, 21:44
V této souvislosti mě napadá. Jak by asi bylo technicky složité/jednoduché, napodobit řídící signály distributorů energie a najednou spustit všechny blokované spotřebiče. Vydržely by to distribuční sítě? Co na to asi elektrárny?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana