Může blackout vzniknout přebytkem elektrické energie v síti?

<< < (5/6) > >>

Vašek Petr:
Obávám se, že si nerozumíme. Pojem Black-out na jaderné elektrárně znamená, že blok jaderné elektrárny (nebo celá JE) přišel o všechny možné zdroje elektrické energie (jak pracovní, tak i rezervní pro bezpečnostní systémy) a není možné chladit aktivní zónu reaktoru. Společně s dispečry energetické soustavy se zjišťují cizí zdroje, které jsou schopny podat patřičnou energii pro spolehlivé dochlazení bloku. K tomu slouží mimo jiné i zdroj v podobě hydogenerátorů na horní nádrži Dalešice. Spodní nádrž Mohelno pouze zásobuje elektrárnu chladící vodou pomocí čerpadel, napájených z rozvoden společné spotřeby EDU.

Josef Martinec:
V roce 2000 jsem v rámci jedné z ročníkových prací v oboru SEE nastínil likvidaci přenosové soustavy cíleným útokem na vedení 400kV. Vycházelo mi, že k položení soustavy by v té době dostačovalo sundat x kotevních sloupů. Po konzultaci s učitelem, nejdřív se úplně zhrozil ,  a pak to nadnesl na exkurzi v rozvodně 400kV, která byla asi o 2 měsíce déle, vycházelo, že k rozpadu soustavy by postačilo těch sloupů jen y (y<x),  ale na mírně odlišných místech. Rozdíl byl dán jen přeshraničními toky energií. Ve výsledku jsem předpokládal, že by nejdříve došlo k výpadkům na strategických vedeních a následně k přetížení vedení 100kV a 220kV. Téměř 70% velkých elektráren by muselo být odstaveno pro nemožnost vyvést výkon, pomoc ze zahraničí by se nekonala a opravy by zabraly zhruba týden. V té době by mohly jet pouze menší zdroje v ostrovních režimech, pokud by se tedy měli na co nafázovat.
V září 2001 jsem se začal bát, kdy si pro mě přijde PČR a začne zjišťovat jak jsem na takovou kacířskou myšlenku přišel.
Je fakt, že od té doby na mnou odhadnutých místech vyrostlo poměrně dost záložních vedení  :D 

Rozmahel Vladimír:
Citace: Josef Martinec  03.12.2012, 14:58

...Rozdíl byl dán jen přeshraničními toky energií. Ve výsledku jsem předpokládal, že by nejdříve došlo k výpadkům na strategických vedeních a následně k přetížení vedení 100kV a 220kV. Téměř 70% velkých elektráren by muselo být odstaveno pro nemožnost vyvést výkon, pomoc ze zahraničí by se nekonala a opravy by zabraly zhruba týden...
Uvažoval jsem podobně.

Milan Dupal:
Hailey, Arthur: Přetížení ... ;)

Milan Hudec:
Takový výpadek by jistě zvedl počet téhotných

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana