Jak je možné snížit napětí na jedné fázi 400VAC na napětí 8 VAC?
maratkall:
Metoda transformátore m je drahá, představoval jsem si koupit par odporu a pomoci ohmova zakona snížit toto napětí když proud je zhruba 1 A, ovšem po instalaci odporu se napětí nezmenšilo.
Nevíte proč a jak to napravit?
Martin H.:
Citace: maratkall 21.11.2012, 10:40
Metoda transformátore m je drahá, představoval jsem si koupit par odporu a pomoci ohmova zakona snížit toto napětí když proud je zhruba 1 A, ovšem po instalaci odporu se napětí nezmenšilo.
Asi ste merali bez záťaže.
Pozor, zahrávate sa s ohňom! Doslova. Vysvetlenie je vo vzorci: P = UI.
Hájek Jaroslav:
Citace: maratkall 21.11.2012, 10:40
Záleží jak jste odpory zapojil. Při správném zapojení lze snížení dosáhnout, ovšem je to poměrně nebezpečné provozovat. Proč musíte použít zrovna 400 V/AC ? Není možné použít běžné napětí 230 V/AC a připojit běžný transformátore k za poměrně slušnou cenu?
Jiří Schwarz:
8V a odběr 1A - Ten odběr tam bude trvale? Pokud ne, chce to použít tzv. Zenerovu diodu (8V2, 10W, na pořádném chladiči) paralelně k zátěži, aby omezila napětí při zmenšení odběru
Pak je třeba srážecí odpor. Pro 1A a rozdíl 392V je to 392 Ohmů, nejbližší hodnota, která se vyrábí, je 390 Ohmů
Jenže by odpor musel být dimenzován cca na ztrátový výkon 400W. Pravděpodobně jej neseženete a budte jen muset složit z více kusů.
Odhadem to vidím alespoň 5x dražší než použití trafa 230/8V s výkonem kolem 10 - 12W.
maratkall:
toto napětí potřebuji snížit pro použítí A/D převodníku u kterého je na vstupu 1 - 10 V, potřebuji pouze toto napětí monitorovat na dálku proto jsem volil metodu odporů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana