z hľadiska bezpečnosti si nedovolím nechať "vavky" zapnuté a odísť do práce.
Wavky jsou bezpečnější, než mnohé jiné plynové spotřebiče, jako sporák, nebo průtokový ohřívač a to z důvodu, že je spalování zcela odděleno od místnosti. Hoření probíhá v plechové komoře, která nemá žádné průduchy směrem do pokoje. Přívod vzduchu i odvod spalin probíhá přes otvor ve zdi. Díky tomu je nižší riziko požáru a hlavně otravy CO2.
POZOR! to ovšem platí pro wavky, se kterými se zachází jak má, včetně údržby a pravidelných kontrol
nemožnosť regulácie a plánovania pomocou termostatu, tieto zariadenia hodne neekonomické
Doba pokročila, existují typy wavek, které regulovat jdou.
Z toho titulu som sa rozhodol pre povedzme renováciu vytápania v mojom byte. Úvodný plán bol pomocou plynového kotlu a klasických radiátorov, ktorý by mi ešte pripravoval TUV v kúpeľni (náhrada hodne starej PO 35). Nakoľko je však byt v centre Brna, jedinou možnosťou je kondenzačný kotol, ktorý je za 1. hodne drahý,
a zbytečný. Při teplotním spádu nutném pro radiátory v tom kotli nedojde k efektu kondenzace, tedy by jste vyhodil peníze za vlastnost, kterou nevyužijete.
Nehledě na to, že taková podstatná rekonstrukce by zřejmě vyžadovala návštěvu stavebního úřadu se všema radovánkama s tim spojenýma.
moje el. pripojenie je len jedno fázové.
Konečne sa teda dostávam k hlavnej otázke a to teda aký priamotop použiť pre môj byt.
Zazněla podstatná informace a odpověď zní: rozumně žádný.
Pokud máte jistič 25A, což je maximální možná hodnota na jednofázovém přípoji, tak máte k dispozici celkem 5,7 kW.
Pokud sečtu hodnoty výkonu uvedených wavek, dostávám přibližně stejné číslo. Sice se do jističe vlezete, ale vysávat, vařit si vodu ve varné konvici či pouštět počítač si budete moct jen někdy.
Nehledě na to, že dle popisu bydlíte ve staré zástavbě, tedy pravděpodobně s rozvody elektřiny z hliníku a tam bych se cokoliv výkonného bez důkladné revize bál zapnout.
Moje rada:
Vyměňte staré wavky za nové s možností regulace na nástěnný termostat/ovladač, vyjde vás to nejlíp.