Z jakých příčin může vyhořet hlavní jistič?

(1/4) > >>

Vlastimil 1:

Byl jsem řešit v instalaci nového RD již asi půl roku fungující následující problém:
- při spuštěných běžných spotřebičích v domácnosti plus sušička plus pětisetwatový halogen přes prodlužku v nově budovaném podkroví, došlo k zahoření jističe v rozvaděči R1 (pro přízemí) 3x 25 A char. B výr. Etimat na dvou fázích vedle sebe. Až když tekl plast, hlavní jistič v elektroměru zareagoval.

Instalace provedená čistě a zručně, dráty se navzájem nedotýkaly, byl to propoj mezi hlavním jističem rozvaděče R1 a chráničem. Hlavní jistič objektu je rovněž 3x25A char. B výrobce Moeller (prý neměl do R1 20A jistič tak dal ten, který doma měl) ale dráty mezi nimi jsou průřezu jen 4 mm.

Dále jsem zjistil, že instalace byla provedena kdysi přes provizorní nový rozvaděč ve sklepě, kde nyní jen došlo k přepojení nového přívodu na přívod hlavního jističe rozvaděče ve sklepě "napřímo" do R1. Opět vodiči (kabelem) průřezu 4mm. U vodiče PEN ve sklepě na svorkovnici jsem zjistil, že je povolený, šroubovákem jsem udělal tři otáčky. Jednalo se o kabel odvodu z tohoto rozvaděče do rozvaděče R1 kabelem CYKY 5x4. Modrý vodič tohoto kabelu nebyl použit jako PEN, ale zůstal připojen za chráničem. Přívod do rozvaděče R1 neměl tedy řádné uzemnění.

Přívodní kabel od elektroměru ke sklepnímu původnímu rozvaděči CYKY 4x6mm.

Chránič nebyl průchozí v jedné ze tří fází, musel se opakovaně vypnout a zapnout, než začal fungovat.

Můžete mi, kolegové, přesně říct, k čemu tam vlastně po elektrické stránce došlo?

Miroslav Minařík:
Původní otázku "Vyhořelý hlavní jistič B-25 - hledám příčinu?" jsem opravil na něco logičtějšího. Takové nesmyslné chyby jen opožďují uveřejnění do doby, než se najde někdo, kdo pochopí příspěvek a je ochotný zmatenou otázku opravit. Kdyby tak tazatelé četli to, co se píše.

Jiří Schwarz:
Mám dojem, že taky každá rada je jistou formou profesní sebevraždy!

Jistič seriozního výrobce, správně namontovaný (rozumně dotažené svorky) by měl vypnout při nějaké mimořádnosti podstatně dřív, než dojde k jeho destrukci!
Na ten jistič je poze přívod, nebo je to nějaká "sběrnice",  kde přichozí vodiče pokračují na další jisitče?
Ten objekt je zkolaudovaný? Udělaný podle projektu, s provedenou revizí před uvedení elektroinstala ce do provozu?

Pokud jde o chránič, neprozradíte výrobce a typ? Podobně poškozený jistič - můžete upřesnit typ?

Marek Zeman:
Jistič vyhoří tímto způsobem při přechodovém odporu na kontaktech, tuším souvislost s neprůchodným chráničem - nemohly být dlouho ve vlhku při dokončení stavby (nebo ve skladu)?

František Šohajda:
Já jsem měnil hlavní jistič na RD minulý týden....Byl 40/B/3 nějaké označení RI ? Byla už tma, tak jsem to podrobně neřešil....dal jsme tam ten samý ale od ABB....(odblombování a pod....)
Majitel měl doma topení na el. proud .....jeden modul (fáze) byl celý jako by ohořelý).....jinak na pohlde dvě fáze OK....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana