Jaký je váš názor na zapojení zásuvek na různé fáze v kuchynské lince?

<< < (7/23) > >>

Krýdl Petr:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  24.10.2012, 07:17

Ne, nemysleli. Podle mě je vícenásobnou zásuvkou myšlena taková, která má od výrobce propojeny sdířky. Například klasická dvojzásuvka.

Dvě samostatné zásuvky ve vícerámečku jsou pořád dvě zásuvky.

Také nevidím důvod proč by se ve vícenásobném rámečku nemohlo rozfázovat celkové zatížení sítě v objektu, tzn. tři zásuvky v rámečku vždy se samostatným napájecím kabelem a jištěním. Jestli to je matoucí, tak se ptám pro koho? Zásuvka splňuje svým provedením podmínku krytí, a tak laikovi žádné nebezpečí teoreticky nehrozí pokud ji nerozbije, nebo sám nezačne laborovat, no a profesionál by si měl umět poradit - změřit, popřípadě vypnout. Vždyť přece i v rozvaděči pracujete pod napětím, nebo v blízkosti napětí.
Jestli, ale v odkazu na znění normy budu hledat logiku ve znění :"vícenásobné hnízdo se považuje za jednu zásuvku",   poté se zde můžeme bavit stále dokola jako v blázinci - zapojím-li 10 pětirámečků (hnízdo) se zásuvkami, tak se dostávám na počet 50 ks, vždyť jsem tyto zásuvky musel fyzicky a vodivě propojit, ale dle normy to bude v pořádku.

Roman Šafránek:
Neznámá instalace, najdu třeba dva jističe popsané "zásuvky zasedačka",  v zasedačce rozdělám vícenásobný rámeček se 4mi zásuvkami (a ještě něčím dalším). Změřím si první dvě - bez napětí. Jen letmo změřím třetí a taky bez napětí. Do čtvrté potom strčím ruku a dostanu ránu, protože zrovna ta jedna je z jiného okruhu. Toto bych asi neočekával. Ať je výklad normy jakýkoliv, asi bych do jednoho rámečku nedal zásuvky z více fází, pokud k tomu není nějaký pádný důvod (i v té kuchyni bude nad linkou většinou více "hnízd" se zásuvkami, navíc v jednom rámečku to potom uživatele vede k "náhodnému" připojení spotřebiče do libovolné zásuvky (ale když je má na více místech tak si zvykne, že rychlovarku zapíná do té vlevo a remosku dává napravo, protože by mu vlevo překážela...). Pokud bych dával zásuvky z různých okruhů do jednoho rámečku, tak bych je alespoň nějak označil (barevné rozlišení nebo štítek s číslem jističe). Stejně bych to řešil u zásuvek v parepetní liště - nedal bych do jednoho místa těsně vedle sebe zásuvky z různých okruhů - buď bych mezi nimi nechal alespoň kousek mezeru, nebo bych je označil štítky...

Krýdl Petr:
Pane Šafránek dotaz :
Jak označujte a rozlišujete v dvojrámečku zásuvku s vypínačem, příklad zásuvka okruh fáze L1 a světla okruh fáze L2. Nebo vám to vždy vyjde, že to máte fázově sjednocené?

Roman Šafránek:
Citace: Krýdl Petr  24.10.2012, 23:03

Pane Šafránek dotaz :
Jak označujte a rozlišujete v dvojrámečku zásuvku s vypínačem, příklad zásuvka okruh fáze L1 a světla okruh fáze L2. Nebo vám to vždy vyjde, že to máte fázově sjednocené?

Já si ale nemyslím že je problém, že se v jednom rámečku potkají různé okruhy nebo různé fáze, k tomu navíc ještě síť LAN a vývod STA - za předpokladu, že nejsou použity krabičky bez přepážek. Pro obsluhu to podle mě zvýšené nebezpečí neznamená, že je mezi vodiči v sousedních krabičkách rozdíl potenciálu 400V jako problém nevidím.
Když ale dám do jednoho rámečku více zásuvek stejného druhu a nijak je od sebe nerozliším tak to podle mě vypadá, že ty zásuvky k sobě "nějak patří"
Proč někde potřebuji v jednom místě zásuvky z více okruhů? Protože se zde asi předpokládá větší odběr. mohu udělat třeba 3 zásuvky, každá na samostatném okruhu - OK. mohu ale taky dát 4 zásuvky na dvou okruhích (na každém dvě). Když je dám do společného rámečku - jak uživatel pozná, Že by si ty dvě žravé věci (mikrovlnka, rychlovarka) měl zapojit do zásuvek 1 a 3 a nějaké drobnosti (mixér) potom do 2 nebo 4? Pokud od sebe zásuvky jakkoliv odliším, mohu zaškolit obsluhu že "velké žravé věci má zapojovat každou do jiného hnízda"

Jiří Zourek:
Nenapadá mě pádný důvod, proč by měli být zásuvky, které jsou těsně vedle sebe a pod jedním rámečkem napájeny z různých fází. Možná snad kdyby jich bylo nestandartně hodně u sebe. Jinak má přece každý pevně instalovaný spotřebič (lednička, myčka atp.) svoji zásuvku, jištěnou solo jističem. Tam je logické, že zásuvky budou napájeny z různých fází, neboť jsou v nich zapojeny "žravé" spotřebiče. Více zásuvek pohromadě je většinou v pracovním prostoru kuchyňské linky a tam zas takový odběr nebude, maximálně varná konvice a občas nějaký mixér, šlehač atd. Když už bych udělal takovéto "hnízdo" zásuvek, kde by nebyly všechny napájeny z jedné fáze, tak bych alespoň označil vodiče v krabičkách popisky L1, L2, L3, aby bylo jasně patrné, že každá zásuvka jde z jiné fáze. Tím bych ošetřil asi to největší riziko, že si nějaký elktromontér nedá bacha. Jinak v tom žádné nebezpečí nespatřuji.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana