Jaký je váš názor na zapojení zásuvek na různé fáze v kuchynské lince?

<< < (22/23) > >>

Kamil Novák:
Citace: Vít Rotrekl  01.11.2012, 18:46

Ale pokud dostanu od projektanta nepoužitelný cár papíru, proč bych to já měl po něm zadarmo předělávat? Tomu nějak nerozumím.  

Samozřejmě! Detaily při vlastní realizaci by měl být montážník schopen vyřešit sám podle svých znalostí a v rámci předpisů.
Ale nemůže měnit samotné řešení díla. To je jednoznačně úkolem projektanta.
Jak a hlavně proč by měl montážník nebo RT zjišťovat např.
- parametry napájecí sítě (zkratovou poměry, zvolené charakteristik y jištění)
- ověřovat plánovaný maximální příkon objektu a jeho soudobost,
- parametry navrženého druhu svítidel ve vztahu k prosvětlenosti objektu,
- parametry elektrického vytápění nebo klimatizace ve vztahu k tepelným ztrátám objektu
- dostatečné vzdálenosti el. instalací ve vztahu k zařízení hromosvodů
- ......

Kdyby měl být projektant tím, kdo bez dalšího pouze "hodí na papír" ideu investora, pak by si to mohl investor za pomoci kdejakého SW udělat sám a montážník by toho pro samé vymýšlení, počítání a ověřování mnoho neudělal.  (plc)
Tolikrát zmiňovaný model Projekt-Montáž-Revize není samoúčelný a každý v něm má svůj, lety praxe odůvodněný, úkol.
A snažit se z jakýchkoli důvodů jednotlivé pozice zaměňovat nebo slučovat rozhodně k větší kvalitě nepovede.  (no)

Ján Garaj:
Citace: Milan Hudec  01.11.2012, 20:02

Myšlenka p.Garaje mě naopak přijde velice zajímavá, a na otázku kdo by měl jako první odhalit neplatnou normu v projektu, zda realizátor, či až revizní technik nedokáži ani sobě jasně odpovědět

Pán Hudec, na konci bič plieska. RT je posvätná osoba, mal by byť tzv. nedotknuteľný. Ak dá revíziu(kladnú) na blbosť a niečo sa stane má po chlebe. Preto si revizákov vážim. A aj napriek tomu, že mi už kedysi dávno navrhoval skúšobný komisár, aby som si urobil RT, neurobil som to preto lebo robiť po sebe (montérovi) tzv. chozraščot, zvádza ku rutinérstvu a to odmietam. Vždy som si na svoju prácu volal nezávislého revizáka a aj sa mi zatiaľ raz v minulosti stalo, že mi onen skúšobný komisár nechal prerobiť časť inštalácie, s tým, že projekt je starší a mal som si ho nechať aktualizovať. Aj taký je svet. Aj Ťa ubijú aj plakať Ti nedajú.

Milan Hudec:
Citace: Ján Garaj  03.11.2012, 10:46

Pán Hudec, na konci bič plieska.

Můžete prosím polopatě přeložit :)

Ján Garaj:
To je také prirovnanie. RT dáva fakticky tzv. požehnanie, že to čo projektant kedysi naprojektoval, montér namontoval je toho času schopné bezpečnej prevádzky. Čiže ten RT je na konci toho reťazca. Skúste si predstaviť, ako plesnete  vo vzduchu bičom. Ten koniec toho biča vydáva zvuk, ktorý je známy každému koňovi. Stačí plesnúť len koncom biča a kôň vie o čom to je. Je to naozaj len prirovnanie, napísal by som  řčení (neviem či je to správny výraz) ak je to zle opravte ma. A pánovi Novákovi (ak to nebol on tak sa ospravedlňujem) len toľko:  Projektant má naprojektovať = graficky znázorniť.... podľa predpisov platných v dobe realizácie, nie len hodiť na papier pomocou SW. Ak má montér opodstatnené pochybnosti o kvalite projektu je jeho (psou) povinnosťou na to upozorniť zákazníka a nenamontovať blbosti. O RT som už písal. RT je na konci toho tzv. biča a on buď plesne tých pred ním alebo dá kladnú RZ. Drobnosti určite každý dobrý RT opraví a  správny zákazník tie drobnosti bez problémov doplatí. V opačnom prípade sa mu môže stať, že nemusí dostať RZ.

Kamil Novák:
Citace: Ján Garaj  03.11.2012, 20:51

A pánovi Novákovi (ak to nebol on tak sa ospravedlňujem) len toľko:  Projektant má naprojektovať = graficky znázorniť.... podľa predpisov platných v dobe realizácie, nie len hodiť na papier pomocou SW. Ak má montér opodstatnené pochybnosti o kvalite projektu je jeho (psou) povinnosťou na to upozorniť zákazníka a nenamontovať blbosti. O RT som už písal. RT je na konci toho tzv. biča a on buď plesne tých pred ním alebo dá kladnú RZ.

Proti uvedenému postupu nelze nic námitat.
Jenom nerozumím tomu, proč tak zdůrazňujete tu grafickou (obrazovou) část projektu.
U jednodušších projektů je, než vlastní "malůvka",  možná důležitější dobře a konkrétně zpracovaná technická zpráva, Protokol o určení VV a další texty.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana