Lze použít společně vodič PE 230V a mínusový vodič 24V?
Petr Doležal:
Není to obdoba karavanu, kde je kostra zpětným vodičem vodičem 12V DC a současně se kostra musí propojit s PE soustavy nn? Dovedu si představit, že pro větší spolehlivost zadních svítilen mám jejich kostru propojenou s kostrou karavanu tmavěmodrým vodičem (pokud je ukostřen -pól)
Milan Hudec:
Ano typický přiklad, na kterém si člověk chtivý přesného dodržování norem vyláme zuby
Jan Kelbich:
Citace: Petr Doležal 18.09.2012, 20:11
... pro větší spolehlivost zadních svítilen mám jejich kostru propojenou s kostrou karavanu tmavěmodrým vodičem (pokud je ukostřen -pól)
Proč tmavěmodrým ? Považuje se to za ss řídicí obvod ?
Václav 3:
V autoelektrice panuje poněkud chaos v barevném značení vodiče spojeného s kostrou, ale modrý tmavý ani světlý nepoužívá snad žádná automobilka.
Barevné značení vodiče spojeného s kostrou.
Německé vozy: hnědý
Italské vozy (a také LADA): černý
Škoda před VW: bílý
Škoda s VW: hnědý
Francouzské vozy: zeleno/žlutý nebo černý
Japonské vozy a ostatní asijské: dosti často černý
Automobilky také barvu někdy mění podle přání zákazníka, např. Renaulty a Peugeoty určené pro Německo mívají hnědý na kostru.
U přívěsů a návěsů se používá v elektroinstala ci obvykle na kostru bílý, stejně tak ve spojovacím kabelu, dokonce to bývá na některých vlekových vidlicích celé napsáno - viz tabulka níže.
Tak mi napadá, že možná někomu pomůže, až si utrhne kabel u vleku toto barevné značení, které je mezinárodní a používá se i u našich nových přívěsů za OA. Majitelé starších budou muset ale zkoušet, tam může být cokoliv.
barva vodiče funkce značení svorky v zásuvce
žlutý levá směrovka 1 (L)
modrý zadní mlhovka 2 (52)
bílý kostra 3 (31)
zelený pravá směrovka 4 (R,P)
hnědý pravý obrys 5 (58, 58R)
červený brzda 6 (54)
černý levý obrys 7 (58L)
Číselné značení 1 až 7 odpovídá zásuvkám pro 12V , v závorkách je starší systém používaný firmami BOSCH a PAL, stále se na některých zásuvkách a vidlicích 12V používá. U zásuvek pro 24V se používá běžně.
Milan Hudec:
Vy víte rnd všechno na světě skutečně smekám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana