Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Mohu připojit autoledničku na klasickou 230V zásuvku přes adapter?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Mohu připojit autoledničku na klasickou 230V zásuvku přes adapter?  (Přečteno 7392 krát)
Jan Matoušek
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 09.09.2012, 14:18 »

Potřebuji si zapojit autolednici na koleji na klasickou 230V zásuvku. Sháněl jsem adaptér na autozástrčku, ale nesehnal jsem žádný, který by to utáhl (12V, 48W, max 4A - daly se sehnat pouze do 2A). Proto jsem to vyřešil připojením přes čokoládu na klasický notebookový adaptér (max 100W, max 5A, přepínač na napětí v rozmezí 12V-19V). Autolednička funguje. Jsem v zásadě laik, jsou nějaká rizika tohoto zapojení? Nehrozí nějaké vyhoření či zkrat?
Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #1 kdy: 09.09.2012, 14:41 »

Co na to správce koleje?
Je to již několik málo let, co jsem dělal revizi na zdroj k notebooku a nabíječce na mobil, aby ji majitelka mohla používat na koleji...
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #2 kdy: 09.09.2012, 15:19 »

Také jsem dělal minulý týden revize pro kadeřnice, které mají svůj strojek a fén na škole....bez toho nemohou dělat na praxi svou práci....
Školy šetří, nekupují stroje hromadně pro výuku !!Každý si ji musí koupit za svoje many.. Pláč
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Milan Hudec
*

« Odpověď #3 kdy: 09.09.2012, 18:52 »

Také jsem dělal minulý týden revize pro kadeřnice, které mají svůj strojek a fén na škole....bez toho nemohou dělat na praxi svou práci....
Školy šetří, nekupují stroje hromadně pro výuku !Každý si ji musí koupit za svoje many.. Pláč
Doufám, že jste dostal slevu na úpravu svého účesu tanecek
Zaznamenáno
-George
« Odpověď #4 kdy: 09.09.2012, 19:14 »

A internet, znáte? srovnanicen.cz/q/Adapter%20230V%2012V%20pro%20chladici%20boxy/
Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #5 kdy: 09.09.2012, 22:11 »

Doufám, že jste dostal slevu na úpravu svého účesu tanecek
Nemám rád "kadeřnice"... Těžce mě urazily...
Když jsem chodil do školy, holky z intru scháněly kluky, co by se nechali ostříhat, učesat,... v rámci nějakých zkoušek zadarmo.
Když jsem se nabízel, dozvěděl jsem se, že s "mojí hlavou by byl problém něco udělat aby nepropadly při zkoušce..."
Tak jsem jim odpověděl, že "pěšinku" umí každá, ale na "náměstíčko s parcelami na parohy" by učesat nedokázaly...
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Daniel Reiský
Neverifikovaný uživatel @5

« Odpověď #6 kdy: 09.09.2012, 22:24 »

Potřebuji si zapojit autolednici na koleji na klasickou 230V zásuvku. Sháněl jsem adaptér na autozástrčku, ale nesehnal jsem žádný, který by to utáhl (12V, 48W, max 4A - daly se sehnat pouze do 2A). Proto jsem to vyřešil připojením přes čokoládu na klasický notebookový adaptér (max 100W, max 5A, přepínač na napětí v rozmezí 12V-19V). Autolednička funguje. Jsem v zásadě laik, jsou nějaká rizika tohoto zapojení? Nehrozí nějaké vyhoření či zkrat?

Pokud to chápu dobře. Uřízl jste koncovku výstupu adaptéru a dal tam "čokoládu",  přes kterou jste připojil lednici. Pokud se týká rizik. Adaptér, který používáte je zcela jistě spínaný a jako většina není určen pro trvalé maximální zatížení, ve Vašem případě je tedy zatížen cca 50W, což je téměř na konci max. zatížení při daném proudu - 12V*5A=60W. Otázkou je, jaké vytváří lednička proudové rázy při zapínání a jak tedy adaptér zatěžuje, resp. přetěžuje. Jestli se jedná o klasiku s peltierovými články, tak tam větší rázy nebudou. A dále, jak je adaptér chráněn při zkratu na výstupu? A co oteplení? Každopádně to sice není profesionální řešení, ale zřejmě funguje. Problém vidím v tom, že lednička se nechává stále v provozu a trochu bych se bál, aby mi pokoj nelehl popelem, když budu mimo. Nebo tam vložit tepelnou ochranu, nadproudovou ochranu .... a jste na ceně normální malé ledničky. Není lepší si "koupit" nějakou funkční malou variantu na 230V?   

Jen pro vysvětlení. Adaptéry jsou z důvodu ekonomických stavěny tak, že se předpokládá přítomnost baterie v notebooku. Tudíž adaptér fakticky nabíjí baterii nějakým elektronicky omezeným proudem, a ta poté napájí notebook. Pokud není uplně mrtvá, adaptér stíhá a funguje, protože není stále zatížený na max. Schválně si zapněte notebook a na začátku, když je baterie vybitá, bude adaptér poměrně velmi horký, po nabití baterie, resp. již po pár desítkách minut, bude mít příjemně teplý povrch. Když baterii odeberete, nebo je zcela opotřebovaná, klasické CE (china export) adaptéry odejdou do křemíkového nebe poměrně rychle, protože se změní podmínky provozu a polovodiče a další součástky jsou zatíženy velkým teplem, které zkrátí jejich životnost na zlomek původní.   

Na závěr: Jako nouzové řešení ano. Jako dlouhodobé, určitě ne, se současným zdrojem. 
Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #7 kdy: 09.09.2012, 22:31 »

... 
Jen pro vysvětlení. Adaptéry jsou z důvodu ekonomických stavěny tak, že se předpokládá přítomnost baterie v notebooku. Tudíž adaptér fakticky nabíjí baterii nějakým elektronicky omezeným proudem, a ta poté napájí notebook. ... 
Pak by se nabízela možnost prozhlédnout se po napájecích zdrojích pro radiostanice. Ty mají zpravidla výstupní napětí 13,8V, snesou trvale zátěž, seženou se pro výstupní proudy 2 - 25A,...
Zaznamenáno

Daniel Reiský
Neverifikovaný uživatel @5

« Odpověď #8 kdy: 09.09.2012, 22:46 »

Pak by se nabízela možnost prozhlédnout se po napájecích zdrojích pro radiostanice. Ty mají zpravidla výstupní napětí 13,8V, snesou trvale zátěž, seženou se pro výstupní proudy 2 - 25A,...

Existují i zdroje přímo pro autoledničky. Mají standardní autozásuvku. Vámi navrhované zdroje jsou výborné, většinou klasické konstrukce s trafem navrhnutým na trvalé zatížení, ale jsou mnohem dražší a mám takový dojem, že v tomto případě (tedy u tazatele) jde především o cenu ...
Zaznamenáno
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

« Odpověď #9 kdy: 09.09.2012, 22:58 »

Ano sehnal jsem si zdroj na autoledničku, jen jsem si naletoval autozásuvku na konec kabelu.
Po zkušenosti, kdy jsem opomněl vypnout ledničku na zakázce a vybil jsem baterii v autě v Chomutově. Nešlo nastartovat a pomocí kabelů jsem se napojil z náklaďáku, nastartoval a povedlo se dojet i domů.  Mrknutí
Ano pomoci zdroje se napojím na místní energii a  vegeeet
Nápoje chladné a svačinka se nezkazí.  Úsměv
Zaznamenáno

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Pavel Obdržálek
« Odpověď #10 kdy: 10.09.2012, 13:22 »

Pokud odhlédnete od ne-legálnosti takového řešení tak nepočítejte s dlouhodobým provozem.

Autochladničky (rozhodně ne ledničky) nejsou určené na trvalý provoz. Sice peltierovi články nemají problém, ale vestavěné větráky na to dimenzované nejsou.
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.045 sekund, 22 dotazů.