Z jaké příčiny se mohla tato svorkovnice usmažit?

<< < (3/8) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Nemám sice fotografii, ale byl jsem s kolegou na jednom servisním zásahu. Paní uváděla, že jí v bytě "hoří" žárovky.

Na místě jsme zjistili, že došlo k přehoření tří žárovek v různých svítidlech během relativně krátké doby.

U jedné stolní lampy byla odhalen tristní stav její instalace (reprákový kabel přes čokoládu, která byla rozpadlá). U lustru jsme to typli na kvalitu žárovky (typ "Supermarket").

U třetí žárovky jsme už uvažovali o Poltergaistu. Žárovka se závitem E17, vlákno přetavené a v závitu vypálená díra zkrz. Zkrat v objímce jsme prohlídkou vyloučili, žádné poškození (trošku očuzená).

Že by zkrat vyvolaný přetavením vlákna byl tak velký, že by vypálil do závitu miňonky díru? Prý vypadl až jistič před elektroměrem.

Jan Franěk:
Může jít i o dva vodiče, různého průřezu, pod jedním šroubkem. Bohužel to z této fotografie nelze jednoznačně určit. I to bývá častá závada u některých firem. Hned třetí po nedotaženém, nebo přetaženém šroubku.

Zdenek Hejčl:
Tak mi to nedalo, zapátral jsem v paměti a prostudoval jsem svorkovnice - lišty.
Mají občas díru se závitem přímo do lišty a svorky. Takže pokud strčím drát do patřičné svorky, která má vyústění se závitem na uchycení z druhé strany, snadno tento drát po dotažení svorky přeštípnu. Drát je vtlačen do díry a...  (dabel)
Tohle výrobce nedomyslel.  (zle)
Fotka, na níž je ukázka vypálení, má právě tuto díru se závitem. Škoda, že to není zřetelnější na první pohled.
Hovořím z vlastní zkušenosti, protože po kontrole drátů po dotažení šroubu - zataháním mi zůstal přeštípnutý drát v ruce..... (!)

Vojtěch Běhunčík:
Viz téma z roku 2008 zde na Elektrice:
"Proč dochází k nežádoucímu vypínání jističe při zkratu vlákna žárovky?"
Zkrat + oblouk v žárovce bych nepodceňoval.
Citace: Jirka Š. Svejkovský  10.09.2012, 09:16

Nemám sice fotografii, ale byl jsem s kolegou na jednom servisním zásahu. Paní uváděla, že jí v bytě "hoří" žárovky.
Na místě jsme zjistili, že došlo k přehoření tří žárovek v různých svítidlech během relativně krátké doby.
U jedné stolní lampy byla odhalen tristní stav její instalace (reprákový kabel přes čokoládu, která byla rozpadlá). U lustru jsme to typli na kvalitu žárovky (typ "Supermarket").
U třetí žárovky jsme už uvažovali o Poltergaistu. Žárovka se závitem E17, vlákno přetavené a v závitu vypálená díra zkrz. Zkrat v objímce jsme prohlídkou vyloučili, žádné poškození (trošku očuzená).
Že by zkrat vyvolaný přetavením vlákna byl tak velký, že by vypálil do závitu miňonky díru? Prý vypadl až jistič před elektroměrem.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Vojtěch Běhunčík  10.09.2012, 09:54

Zkrat + oblouk v žárovce bych nepodceňoval.

To jistě ne, ale že by zdevastoval objímku, to obvyklé není.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana