Jak určit začátek a konec jednofázového vinutí elektromotoru?
Jan Kelbich:
Citace: Kastner Lubomír 13.09.2012, 06:14
...
-+-
++-
+--
+-+
... A navíc ve svých úvahách jste se spletl. Tady nejde o pořadí fází, ale i zjištění začátků a konců. A to je docela rozdíl.
Ale právě o tom jsem psal. Zkusim to ještě jednou :
původní stav :
L1:konec-začátek
L2:začátek-konec
L3:konec-začátek
1. pokus :
L1:začátek-konec
2. pokus :
L2:konec-začátek
3. pokus :
L2:konec-začátek
L3:začátek-konec
A motor se pořád netočí ...
Citace: Kastner Lubomír 13.09.2012, 06:14
Pořadí vinutí pro určení směru není podtstaný, protože u zákazníka může být jiný sled fází než na dílně. Takže směr točení se určí přímo u zákazníka. Tedy mimo 1 f motorů.
To je jistě pravda, ale jsem na tenhle čurbes alergický. Pokud má zákazník opačný sled, tak ať si dá zásuvky do pořádku. Zvláště pokud to jsou průmyslové, na těch je sled fází určen a je na nich přímo vyznačen.
Kastner Lubomír:
Ale právě o tom jsem psal. Zkusim to ještě jednou :
původní stav :
L1:konec-začátek
Pane Kelbich, v žádném případě nechci snižovat vaši inteligenci, ale vy o motorech,jejich vinutí a zapojování nevíte skoro nic. tedy možná trochu ano ale to jen teroreticky. Pokud by jste navinul pár desítek motorů a zapojoval je, přišel by jste sám na to, že nemáte pravdu ani v jednom z toho co píšete. Pokud budete mít zájem, klidně přijeďte za mnou a já vám to vše mohu předvést prakticky. A bez osciloskopu a podobných věcí které uvádíte. A bude to otázka velmi kátké chvíle a motor je správně zapojen. Pokud nemáte dostatek provozní praxe, nepouštějte se raději do praktických rad. A to je bohužel případ většiny elektrikářů. Umí zapojit vypinač na žároivku, vyměnit žárovku či pojistku, ale správně zapojit a provozovat elektromotor je nad jejich síly. Mnozí elektrikáři nebo rádoby elektrikáři ani neumí přečíst štítek motoru. A ještě jednou vám zopakuji nabídku na předvedení či odborné školení zdarma na téma elektromotory.
Standahammer:
Krinda, omlouvám se, co jsem to tam napsal: samozřejmě že motor je třífázový!!! Díky za opravu, pánové. Jsem to lama.
Motor mám rozdělaný, vidím jak jdou dráty do vinutí ale z toho nepoznám lautr nic. Žádnou svorku to nemá, jen šest vyvedených konců vinutí. Po třech ve dvou bužírkách.
Proměřil jsem všechny konce proti všem koncům ohmmetrem: tři dvojice mají odpor 40 Ohm, zbylé kombinace 20 Ohm. CCa. Žádná dvojice není obsažena v jedné bužírce. Z toho usuzuju, že v bužírkách jsou jednotlivé konce všech tří vinutí.
Osciloskop nemám, leda tak multimetr, Megmet, okruhovku a žárovičku.
Nemíním dělat machra, dělám většinou stavební elektrikařinu, do toho nějaké sem tam naprosto šílené opravy všemožných soustruhů z padesátých let a CNC a vrtaček a CNS vrtaček, ani se neptejte za jakých podmínek. Jakmile končí možnosti mých vědomostí a jednoznačná jistota že to mám dobře, nic nezapínám ani nezapojuju.
Předvčerem jsem si řekl, že jsem naprostý debil. Když budu mít první vinutí plus vlevo a mínus vpravo, druhé musí být opačně a třetí opačně druhému, stačí si to nakreslit. Teď jen metoda, jak to bezpečně zjistit. Díky pánové.
Václav 3:
No vida, jak se vyjasnilo. Začátky a konce jsou v jednotlivých bužírkách, někdy v minulosti to převíjel inteligentní člověk. Pokud budete měřit vinutí, žádné vývody mezi sebou nespojujte a musíte naměřit tři zhruba stejné hodnoty odporu a nic víc. Vývody v jedné bužírce spojte dohromady a dál je už nikam nezapojujte, vývody z druhé bužírky zapojte na spínač a přívodní čtyřžilový kabel zapojte na druhou stranu spínače, nezapomeňte zapojit ochranný vodič na kostru a zkuste to spustit.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana