Jak určit začátek a konec jednofázového vinutí elektromotoru?

(1/4) > >>

Standahammer:
Dostal se mi do ruky na "snadnou opravu" údajně spálený elektromotor, který měl nakonec jen zadřená ložiska, motor vydržel. Majitel s ním ale prováděl samo domo úpravy, rozpojil původní zapojení, vyměnil vačkový spínač 0 -1 za 1- 0- 2 atd. Jedná se o nějakou neznámou průmyslovou nebo domácí brusku bez jakéhokoliv štítku, značně staršího data výroby.
Vačkový spínač jsem předělal na 0-1, ale mám problém s vinutími motoru. Změřil jsem si dvojice drátů patřících k sobě, aneb mám vinutí jednotlivých cívek, našel jsem si návod jak určit začátky a konce vinutí, ale je mi tam nejasná jedna věc: vezmu první dvojici, určím si zkoušeckou jeden konec plus a druhý mínus, pustím si do další dvojice SS napětí 9V a určím zase začátek a konec. Toto vinutí má být pólově obráceně vůči prvnímu.

Tady končím, protože návod je nejednoznačný. Třetí dvojice drátů aneb třetí vinutí má být zase opačné vůči druhému vinutí nebo prvnímu? Nemíním to řešit systémem hokus - pokus - pojistky - vinutí - restart.

Díky za pomoc, motory v praxi nedělám a jak jsem zjistil, nikdo z mého okolí.

Václav 3:
Není to náhodou motor třífázový?

Jiří Schwarz:
Fotka by nebyla?

Jan Kelbich:
Podle popisu mi to příjde taky jako trofázový motor. V takovém případě by podle geometrie trojfázového vinutí mohlo fungovat toto :

Do jednoho vinutí pusťte např. z laboratorního generátoru, stačí i kolem 1 V, střídavé napětí. Na zbývajících dvou vinutích by se mělo objevit totéž napětí, zhruba poloviční, ale v opačné polaritě. Zjistit lze nejlépe osciloskopem (pak je nejlepší použít obdélníkový průběh),  nebo skládáním napětí (tj. sériovým spojováním vinutí, zde je lepší sinus).

Nejsem si jistý, zda to platí pro různé motory obecně (různý počet pólů, ...),  pohonáři jistě doplní správné informace.

Já jsem takto úspěšně identifikoval vývody as. 2-pól. motoru, ze kterého čnělo poze šest stejných bílých vodičů.

Václav 3:
Pokud je motor rozebraný, je ve většině případů možné zjistit začátky a konce vinutí vizuálně, zbytek se již zjistí ohmmetrem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana