Jak uzemnit vložku komínu případně ho spojit se soustavou hromosvodu?
Oldřich Morávek:
Standartně se vložka vzhledem k svému provedení (neuvažuji šunty neznámého původu) považuje za náhodný svod. Proto se spojuje na svém dolním konci vodičem CY16 na HOP. Na horním konci předpokládám oddálený systém hromosvodu v jehož ochranném prostoru se komín nachází.
Konkrétní konstrukční řešení připojení už musí vycházet z konstrukce komínové vložky.
Principem je snížit maximálně riziko úderu do komína. Nicméně ochrana před bleskem pouze snižuje, ale nevylučuje riziko zásahu a proto když už by k zásahu komínu došlo, je třeba energii odvést na zemnič.
Lukáš Rotrekl:
Jediný o čem v tomto případě přemýšlím, je co když se mě to jednou nepovede oddálit (prostě to z nějakého důvodu nepůjde) a budu muset pospojit, co pak s tímto a bleskovým proudem v krbu v obýváku ......Dát na krb štítek za bouřky opusťte dům? :-\
Jan Hájek:
Citace: Lukáš Rotrekl 04.09.2012, 23:16
co pak s tímto a bleskovým proudem v krbu v obýváku ......Dát na krb štítek za bouřky opusťte dům? :-\
Doplnil bych to výstražnou čárou na podlaze v dostatečné vzdálenosti s tím, že pokud bude u krbu lopatka či hrablo z kovu, je potřeba vzdálenost zvětšit.
Oldřich Morávek:
Takže znovu od začátku.
Cílem je vytvořit oddálený hromosvod, tady autonomní sytém pro odvedení energie blesku.
Pak už řeším jen indukci na dalších vodivých částech v objektu.
Protože to ale všude nejde, pak mám druhou možnost snažit se vyrovnat potenciál a spojit všechno se vším, ale pak musím počítat s tím, že vytvářím proudové děliče a část bleskového proudu mi projde i vnitřní instalací.
Takže musím uvažovat o dvou různých řešeních s různou funkcí a patřičnými nedostatky. ;)
Lukáš Rotrekl:
To bylo hodně ironie... Mě je to jasné, teď už jen aby to chápali architekti a projektanti stavaři, pro které je toto poněkud mimo, hlavně že je to podle nich krásný..
>Morávek: Chtěl by jste bydlet v domě, kdy by byl nerezový komín připojen k jímací soustavě a i když by byl dole kvalitně uzemněn? Což si v podstatě nedokážu u vícevrstvých systémů komína představit.
Je fakt, že jsem to zatím řešit nemusel, tak jsem se ani moc nezabýval skladbou komína. Jsou u něj spojeny vnitřní a vnější plášť vodivě? Osobně si myslím, že by neměly aby se netvořil tepelný most. Nebo se pletu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana