Jak uzemnit vložku komínu případně ho spojit se soustavou hromosvodu?
Přemek polák:
Mám na domě nerezí vyvložkovaný komín a vložka končí nad komínem cca 20cm pod úrovní hromosvodu.
Když jsem rozebral lešení tak mi druhý den volal kominík že komín musí být uzemněn.
Jakým způsobem jej zemnit, případně jestli ho spojit se soustavou hromosvodu?
Milan Hudec:
Kolegové mě sežerou, ale ještě před platností nového souboru jsem to provedl takto:
Před vyvložkováním komínu jsem natáhl komínem (mezi vložkou a zdivem) 4 vodiče CYA25, tyto rovnoměrně po obvodu připojil nahoře k vložce pomocí nerezového spojovacího materiálu, stejně tak dole, a pak je spojil na HOP, oddálený jímač (úhel a dost vzdálenost jsem odhadoval, byl jsem dobrý, jak jsem později zjistil, předimenzoval jsem dle tehdá neznámých požadavků 2x) byl k řešení vhodný doplněk.
Lukáš Rotrekl:
Ano u p. Hudce typické... S tankovým kanónem na špačky na třešních. Ale technicky tomu nelze vytknout skoro nic. Snad jen, jak jsou vodiče CYA zabezpečeny proti teplu z komína...
Milan Hudec:
Citace: Lukáš Rotrekl 04.09.2012, 19:40
Ano u p. Hudce typické... S tankovým kanónem na špačky na třešních. Ale technicky tomu nelze vytknout skoro nic. Snad jen, jak jsou vodiče CYA zabezpečeny proti teplu z komína...
Nejsou zabezpečeny nijak, jejich izolaci jsem dal do rulety, tehdá jsem přemýšlel co bude lepší, holé vodiče s náhodným a přesto jistým dotykem nespojité komínové vložky, či se spolehnout na jakousi izolaci, rozhodl jsem se pro to druhé, zda to bylo správné nechám na kritice kolegů, přiznám se, že dnes bych to provedl obdobně, snad jen bych přeci použil vodiče holé, a ty k vložce před její instalací po celé délce přilepil elektrovodným lepidlem, či tmelem, nejsem si jist, zda něco takového existuje.
Jirka Š. Svejkovský:
Možná kdybyste použil místo H07V-K vodič V07S-K, zvýšil byste životnost vašeho řešení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana