Co když chránič 4pol přestane převádět N?

<< < (6/7) > >>

František Šohajda:
Také by jsme mohli diskutovat proč se dává chránič 4+N na jednofázové obvody (jako centrální chránič) ,tam je to velmi nebezpečné ale levné ! ;)
Pokud dáme dvoupólové chrániče na 230V nic se až tak neděje pokud N pól nesepne... (dance)
U třífázových spotřebičů chránič 3+N taky až tak moc  se neděje pokud N pól nesepne....(max. odejde jeden
spotřebič).....nedostane me na jednofázové spotřebiče vyšší napětí....
Zase více chráničů v instalaci na fázové napětí je více peněz do instalace... :-\

Další je spekulace s chrániči (made in china) které jsou napodobeniny seriozních výrobců.

Jirka Š. Svejkovský:
Tak si pověste na PEN (N) proti zemi relé třeba na 24V. Jak napětí překročí nějakou hranici, vykopne to přívod a máte po starostech.

Krýdl Petr:
Citace: Jaroslav Mrázek  30.08.2012, 07:17

Pane Krýdle, nevím jaké podklady a důkazy požadujete. Pár případů už na tomo portále popsáno bylo a já s tím mám taky svou zkušenost. Nová elektroinstala ce, chránič Moller. Nesepnul kontakt N a odešly dva nové monitory.

Nějak si nerozumíme, já netvrdím, že tato situace nemůže nastat, nebo že někde nenastala. To, že se vám to stalo u renomované značky Moeller musím brát tak, že i mercedes nebo audina taky někdy vysadí. Nicméně jsem chtěl důkaz v tom smyslu, že byl vadný chránič podroben expertize a bylo zkonstatováno, že příčinou poruchy byl nepřevádějící N kontakt. Rozpojení N pólu vám klidně může způsobit příchozí, nebo odchozí volná připojovací třmenová svorka na chrániči. Konečný výsledek bude stejný, ale příčina je úplně někde jinde. Ve vámi uváděném případu bych situaci řešil přes reklamaci na výrobce, nebo alespoň s odborným konstatováním, že jsem na kontaktech naměřil tolika a tolik, nebo nenaměřil nic. Sdělit že chránič nepřeváděl N kontakt bez důkazů není argument odborníka.

Jan Alin:
Citace: Krýdl Petr  30.08.2012, 13:46

Sdělit že chránič nepřeváděl N kontakt bez důkazů není argument odborníka.

Tak konkrétně v případě u kterého jsem byl osobně stačilo s chráničem párkrát cvaknout a bylo po závadě. Těžko se taková situace bude dokazovat. Nechápu lidi co obhajují bezpečnost závisející na funkci jednoho mechanického kontaktu, ať už ho vyrábí kdokoli.

Jaroslav Mrázek:
Přesně tak, jak napsal pan Alin. Stačí například stuhlost mechanismu a na příčinu nemusí přijít ani odborník po rozebrání přístroje. Od té doby již všechny odrazuji od používání centrálních 4p chráničů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana