Jak se zapálí (vznítí) solární elektrárna a jak ji pak hasit?
Jiří Schwarz:
Citace: Miroš Jan 26.08.2012, 12:58
...
Pokud je panel na teplotě řekněme 70 oC, tak pod přívalem hasící vody se rozprskne jak hausgranát.
Už mě několikrát napadlo, jaká je to asi pro panely "pecka", když za horkého slunečného dne přijde přívalový deštík s kroupami...
Milan Hudec:
Pokud je panel na teplotě řekněme 70 oC, tak pod přívalem hasící vody se rozprskne jak hausgranát. (surprice)
Nemůže to být tím, že hasiči používají moc tvrdou vodu?
Jan Alin:
Citace: Milan Hudec 26.08.2012, 16:17
Nemůže to být tím, že hasiči používají moc tvrdou vodu?
Kdepak, je to tím, že panely skáčou do té vody místo šipky placáka. ;)
David Hruda:
Pokud je panel na teplotě řekněme 70 oC, tak pod přívalem hasící vody se rozprskne jak hausgranát. (surprice)
Byl jsem přítomen zkoušce, kdy se v létě rozpálené panely kvůli ochlazení a tím zvýšení účinnosti skrápěly vodou a k žádným výbuchům podobným handgranátům nedocházelo.
Dovedu si ale představit, že je rozstřelí tlak vody z proudnice-tomu je ale jedno, jestli jsou teplé nebo studené...
Jirka Š. Svejkovský:
Zajímavý článek vyšel v časopise Elektro ([[url=http://elektrika.cz/data/clanky/odkazy]Odkaz zde!][/b].cz/index.php?id_document=43307]2011/4[/url]). Mrkněte i do přiloženého pdf.
Vloni jsem se o problému bavil s jedním velitelem zásahu. Potvrdil mi, že v podstatě nemají metodiku, jak požár střechy s fotovoltaikou hasit. Jediné, co mají, je Bojový řád jednotek PO (list č. 14 „N“ – Nebezpečí úrazu elektrickým proudem a list č. 25 „P“ – Hašení vodou elektrických zařízení a vedení pod napětím do 400 V). Takže u FVE s napětím do 1000VDC zasáhnout v podstatě neumí.
Možná se od té doby něco změnilo, nevím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana