Jak se zapálí (vznítí) solární elektrárna a jak ji pak hasit?

<< < (4/9) > >>

Miroš Jan:
Františku já pouze konstatuji fakta a skutečnosti. Jestli se ti zdá, že jsem mimo mísu, je to tvůj problém.
Ani na jednom projektu, co jsem měl možnost posuzovat, žádná taková ochrana nebyla instalovaná.
Ba naopak, vždy tam byla snaha elektrofirmi, vydělat co nejvíc, na úkor elektrické bezpečnosti. Například propojovací kabely mezi panely a střídačem použity pouze jednožilvové, na napětí 250V DC. Nikoliv na to možné nejvyžší napětí. Použité střídače bez základního oddělení mezi DC a AC stranou. Atd.atd.

Miroslav Minařík:
Citace: František Janeček  26.08.2012, 13:36

Nikde jsem nepsal, že taková pojistka v nějakém katalogu nějakého konkrétního výrobce existuje a jakou má cenu.

Ohánět se zvýšenou cenou při použití nějakého technického zajištění pro umožnění hašení je tak trochu mimo mísu.

Přesně tak. Nové technologie vyžadují nová řešení.
Mne by zajímalo jak se nyní projektant popere s analýzou rizika, když už tu máme určitou četnost požárů. Oznámí investorovi, že nemá řešení?
Seznamte mne prosím s takovým projektantem.

Apropo pane Janečku zkuste dělat za tečkou mezeru, špatně se to čte. Díky.

František Janeček:
Citace: Miroš Jan  26.08.2012, 13:53

Františku já pouze konstatuji fakta a skutečnosti. Jestli se ti zdá, že jsem mimo mísu, je to tvůj problém.
Ani na jednom projektu, co jsem měl možnost posuzovat, žádná taková ochrana nebyla instalovaná.
Ba naopak, vždy tam byla snaha elektrofirmi, vydělat co nejvíc, na úkor elektrické bezpečnosti. Například propojovací kabely mezi panely a střídačem použity pouze jednožilvové, na napětí 250V DC. Nikoliv na to možné nejvyžší napětí. Použité střídače bez základního oddělení mezi DC a AC stranou. Atd.atd.

Myslím, že jste právě odhalil, proč v tom Bavorsku nehoří tak často stodoly a chlévy od fotovoltaiky. :)

Miroš Jan:
Františku, myslím si, že toto je právě o té odbornosti, soudnosti a schopnosti každého jednotlivce, ať už OSVČ, anebo velké firmy elektro, projektanty nevyjímaje. Každý se honosí plno certifikáty ISO a já nevím čím vším možným, ale pokud dojde na lámání chleba, nejednou je každý jak trpaslík. Já osobně platím za potížistu, protože se štourám ve všem co souvisí s tím naším krásným řemeslem, ale to se dneska jaksi nenosí, (ono se to nenosí už hodně dlouho),  no a to je špatně!!!

Krýdl Petr:
Já se hlásím rovněž za potížistu, proto bych chtěl mít vždy jasná data, podklady a informace.
Dokud nebude přesně stanoveno, co v daném případě zapříčinilo požár, tak je to zde na fóru pouze akademická debata. Podle dostupných informací hořelo na střeše, to je jasné. Jestli to bylo od zdrojů FVE, nebo tomu někdo pomohl (což není v rámi nevraživosti nic nemožného nevíme). Požár byl prý opakovaný za 14 dní.
Celá debata o bezpečnosti FVE zdrojů je nekonečné téma, v některém čísle ELEKTRO byla situace z Německa: hasiči přijeli v noci k hořícímu objektu, na střeš FVE panely, ale jelikož si zásahová jednotka svítila na místo požáru reflektory (požár a zásah v noci),  FVE zdroje stále vyráběli od reflektorů zásahové jednotky a hasiči na střechu nechtěli vylézt. Následně se řešilo jakým způsobem zajistit bezpečné odpojení zdrojů. Neříkám, že je nerealizovatel né, ale cenová návratnost bude pro investora asi někde jinde, než při počátečním profinancování .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana