Lze vyřešit protibleskovou ochranu obyčejnou pojistkou?
Martin H.:
Možno prekazím zábavu, ale vysvetlím, že to všeobecné pobavenie pod heslom "DC sieť" vyvolala drobná poznámka o pluse a mínuse. Nie, nemáme žilu na plus a žilu na mínus.
Pán Milky, pre vás je dôležité vedieť odpoveď na otázku, či máte wifi a všetko ostatné vybavenie v ochrannej zóne bleskozvodu a či je všetko dostatočne vzdialené od možnej cesty blesku. Podľa toho máte buď väčší alebo menší elektrotechnic ký problém. Obyčajná poistka nijako nepomôže.
Milky:
Jop, zmínka o plusu a mínusu mi pak taky zpětně došla když jsem si četl přízpěvky, ale už jsem to tak nechal být :-) Prostě je tam dvojžíla fáze-zem. Jinak v prodlužce jsem se právě raději nehrabal. Ta pojistka je tam normálně vytahovací aby se dala vyměnit, jinak bych o ní nevěděl ;-) A áno, jak někdo podotkl, vím, že tomu nerozumím, jinak bych se neptal :-D
Tak k posledním přízpěvkům, dík za zastání a co se týče řešení, přímo bleskosvod bohužel nemáme, jeho funkci částečně zastává solidně zemněný ocelový žebřík, trčící madly cca metr nad úroveň (rovné) střechy. Nejsem si jistý jak to kdysi projektovali rodiče s elektrikářem a architektem, ale po 3 vyšších stranách střechy je takové cihlové zábradlí kryté ocelovým plechem a na čtvrté okap. Anténa je na opačné straně než žebřík, ale troufl bych si odhadnout, že je propojená s tím plechem a ten s žebříkem jako jedno vedení od konstrukce antény až do země, nedokážu teď říct přesně, jestli to tak opravdu je, v jedenáct v noci tam nepolezu. Každopádně pokud bych tedy mluvil o zařízení, je samozřejmě všechno pod střechou co nejblíž, tzn. v místě, kde vede z antény úplně všechno. Takže při blesku to vidím likvidačně. Asi budou doma potřeba určité změny.
Jiří Schwarz:
Citace: Milky 20.08.2012, 23:09
... bleskosvod bohužel nemáme, ...
Z jistého pohledu zcela zásadní chyba.
Máte a to nejhorší provedení!
Když není "strojený bleskosvod/hromosvod", supluje jeho funkci náhodný!
Takže máte "jímač" v podobě elektrického zařízení pod střechou. Než se blesk na jímač dostane, může poškodit (i zapálit) konstrukci střechy.
Pak si blesk hledá cestu na zem. Tu má vytvořenou vodiči rozvodu, ale naprosto nevhodně vedenými, s naprosto nevyhovujícím průřezem...
Kdybyste jednoho krásného dne (pro vás by moc "krásný" nebyl) našel vytrhané dráty ze zdi, zapomeňte na řeči o kulovém blesku. To dokáže průchod desítek kiloAmpérů "obyčejného blesku"
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana