Lze vyřešit protibleskovou ochranu obyčejnou pojistkou?
Milky:
Pod střechou máme anténu, wi-fi router, zesilovače na anténu a podobné věci. Pro snadnější vypnutí tam místo zásuvky je obyčejná roztrojka, ke které vede stěnou kabel z obýváku, který je tam zapojený do obyčejné zásuvky. Takže při bouřce vytáhneme v obýváku zástrčku ze zásuvky a tímto odpojíme od sítě úplně všechno co je zapnuté do roztrojky pod střechou.
A teď dotaz: Mám v pokoji rozdělku s protibleskovou ochranou a všiml jsem si, že je tam obyčejná 10A pojistka (víc jsem to raději nerozmontováva l, takže nevím jestli tam je i něco jiného). A z toho mě napadlo, jestli bych takhle mohl udělat domáckou protibleskovou ochranu i k té roztrojce pod střechou. Že bych za zástrčku dal na obě žíly (plus i mínus) po jedné 10A pojistce a když by do antény šlehnul blesk tak by přes ty pojistky do zásuvky neprošel. Je to reálné nebo hodně věcí nevím a vymyslel jsem zbytečnou blbost?
Jan Hájek:
Jé Vy máte ještě klasickou instalaci na stejnisměrný proud?
Zkuste se zamyslet nad tím, jakou překážku pojistkou vytvoříte něčemu co k vám letí z mraku několik set metrů vzdáleného a mající min. 1000x více A než ta pojistka.
To vytáhnutí ze zásuvky je dost nebezpečná věc a jednou by to mohlo být naposledy ve Vašem životě.
Jiří Schwarz:
Pojistka je tam z jiného důvodu.
Každá přepěťová ochrana má předepsáno jaké musí mít maximální "předjištění".
Varistory v "prodlužce s vícenásobnou zásuvkou" seriozní výrobci jistí právě proto, aby v případě jejich proražení došlo k přerušení přívodu. U těch, které to nemají, byly v minulosti při testech zaznamenány případy, kdy proražený varistor dokázal poškodit kryt a je tam u některých výrobků i riziko zapálení.
- pojistka je příliš "pomalá" a vzdálenost kontaktů "přerušené pojistky" je velmi malá na to, aby se to dalo použít jako seriozní ochrana