Jak zapojit elektrotermické hlavice a spuštění kotle nebo čerpadla?

(1/4) > >>

Josef Homolka:
Potřebuji v každé místnosti pokojový termostat, který bude ovládat elektrotermick é hlavice na rozdělovači a spouštět čerpadlo nebo Kotel na plyn.
Systém bude mýt dva zdroje tepla.
První bude 800L zásobník nahřívaná kotlem na dřevoplyn, z něj bude čerpat vodu oběhové čerpadlo.
Pokud v zásobníku dojde teplá voda měl by termostat  vypnout čerpadlo na zásobníku a sepnout plynový kotel.
Pokusil jsem se to nakreslit a zároveň i zkusil svoje zapojení, ale dopadlo to špatně.
Poprvé to odnesl kotel a podruhé se otevřeli všechny elektrotermick á hlavice.
Teď jsem přidal 4 relé.
Prosím podívejte se někdo na to zapojení a navrhněte jak to zapojit aby to fungovalo.
Nejsem z oboru ale zatím jsem nenašel elektrikáře který by to chtěl řešit.

Součásti:
•   Klasický pokojový programovateln ý termostat. Spíná přes relé
•   elektrotermické hlavice ovládá ventil na rozdělovači podlahového topení bez proudu zavřené, 230V, 4W.
•   relé jsou 4x s 5 kontakty 10A a 1x s 8 kontakty 8A na 230V
•   oběhové čerpadlo 3 rychlosti 25W až 60W
•   plynový kotel má svůj zdroj napětí 220V při sepnutí spínače spustí svoje čerpadlo a zapálí hořák.
•   Termostat asi použiju klasický nastavitelný bimetalový s kapilárou jako je na bojleru.

Jiří Mudra:
A dokážete ten návrh systému i (patřičně) zaplatit?

Lukáš Rotrekl:
Citace: Josef Homolka  17.08.2012, 18:02

Systém bude mýt dva zdroje tepla.

Jak? To mě zajímá, potřeboval bych něco, co by mě mylo auto každej večer   ;D

Radek Červený:
Odkud jste? Pokud jste z Brna a okoli do 100 km,tak se ozvete. Vami pozadovane systemy vcetne prepinani zdroju tepla navrhuji a montuji a samozrejme jsou i funkcni realizace.
Sice to napohled vypada jako trivialni zalezitost,ale v techto systemech jsou uskali,ktere se musi vyresit. Jinak to budete porad predelavat a stejne to nebude ono.

Petr M:
Pane Homolka, já se nedivím, že od toho všichni dávají ruce pryč. Tohle zapojení je cesta do pekla a to nejenom z pohledu elektriky, ale i z pohledu topenářskýho. Osobně bych si hned představil, jak by mě zákazník pomluvil u známých, že to nedokážu zapojit a při tom chce prasárnu, která nemá šanci fungovat. Taky bych hned vycouval.

Plynový kotel přímo na podlahovku je  zhovadilost (zle).  vám nikdo neřekl, že do podlahovky nesmí jít víc než 35°C?? Pokud tam nebude kondenzační nízkoteplotní kotel, máte zaděláno na problém  (norm). A jsou tam i další drobnosti.

Tak, jak je to navrženo, regulace nebude fungovat, podlahovka je specifická kategorie. Jak řešíte, že bude víc hřát 20 minut po zastavení, než když je ventil otevřený? A jak snese termostat, že po zahájení topení se nic neděje a teplota padá? Hloupý termostat bude spínat náhodně, chytrý regulátor, který řídí topení pomocí PWM a několika málo cykly za hodinu to rozhodí tak, že bude lítat o pět stupňů...  ;)

Vřele bych vám doporučil zimu trávit v knihovně, aby jste neumrzl doma a nastudovat si fyziku, HVAC systémy a minimálně základy regulace a automatizace. Protože jak je to teď vám to svéprávný člověk nezapojí a Vy osobně nemáte šanci to na této úrovni znalostí rozchodit. Je to smutné, ale je to tak.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana