Jak vyřešit přepínání napájení ze sítě a měniče?

<< < (2/15) > >>

Petr Liskar:
Citace: Pavel Rous  16.08.2012, 15:33

Ještě jsem chtěl poznamenat, že samozřejmě existují profesionální solární střídače, které se přifázují a dodávají do sítě. Na to už ale musíte mít živnostenský list a zaregistrovano u výrobnu energie,

Ano, u grid-on střídačů to potřebujete. Ale je vám to na nic - pokud takový střídač ztratí napětí sítě, tak přestane vyrábět.
Spíš hledejte výrobky typu KI-LTS-1000-12V, to umí vše, co potřebujete.

Jinak k vašemu problému:
- nepoužívejte relé, ale stykač
- na snímání stavu stykače použijte jeho pomocné kontakty ítím ošetříte vaši obavu, že se vám potká síť se střídačem
- pokud nechcete, aby přepnutí šlo do zátěže, použijte jeden stykač navíc.

Vedlejší poznámkou je, že
- použít 12V ke střídání 230V/1000W není moc moudré.
- snažte se najít střídač s pravým sinusem, střídače s trapézou nebo dokonce s obdélníkem nejsou dobré pro indukční zátěž...

Pavel Rous:
Citace: Petr Liskar  16.08.2012, 15:52

Spíš hledejte výrobky typu KI-LTS-1000-12V, to umí vše, co potřebujete.

Jestli dobře čtu, tak je to spojený solární regulátor, měnič a nabíječka. To mi taky asi moc nepomůže.

Mým plánem je vykrývat lednicemi špičky energie, které nedokážu jinde spotřebovat a v případě výpadku je napájet, dokud baterie neklesnou na kritickou mez, aby ještě stačily pokrýt stálou spotřebu domu. Tedy bez inteligentního řízení přepínání jsem v koncích.

Nejjednodušší by byla UPS, kde bych jen jedním relátkem odpojoval fázi ze vstupu a ona by hned nahodila a jela z baterie. Nejsilnější takovou vhodnou UPS jsem našel u nás v prodeji na externí 12V baterií pouze na 1000W stálý výkon (výrobce Carspa) a ta bohužel lednici nerozběhla. Dražší řešení než řádově 5000,- už se mi nevyplatí, pak už je lepší koupit novou lednici, která nemá tak vysoký rozběhový proud, což většina nových lednic splňuje.

Ta, co máme nyní, funguje tak, že když přerušíte přívod energie (a zjistil jsem že se to stává i při rychlém přepojení sítě na měnič, patrně změnou fázování sinusovky) tak se kompresor už nerozběhne, protože nedokáže překonat velký tlak stlačeného chladícího média, nahromaděného před chladící tryskou. Motor tedy stojí a odebírá obrovský příkon (okolo těch 2kW). Aby nedošlo k jeho zničení (výrobci musejí předpokládat výpadky energie) tak dojde k ohřátí bimetalového spínače v sérii s motorem, který na několik minut odpadne, během kterých už se chladící médium stihne tryskou protlačit a tlak spadne natolik, že když pak bimetal sepne, motor se bez problémů roztočí.

O vhodnosti vyššího napětí vím (teď byly špičky na rozběh lednice z 12V až 200 ampér (!) - docela brutální. Přívodní kabely měniče se třásly jak osika.  :) Ale nic s tím neudělám, systém je už takto navržen.

Petr Liskar:
Citace: Pavel Rous  16.08.2012, 16:48

Jestli dobře čtu, tak je to spojený solární regulátor, měnič a nabíječka. To mi taky asi moc nepomůže.

Ne?  Přesně to splňuje to, co potřebujete. Nabíjecí proud ze sítě do AKU je nastavitelný od hodnoty 0 ampér.
Odpojovat od sítě to můžete předřazeným stykačem.

Nejjednodušší by byla UPS, kde bych jen jedním relátkem odpojoval fázi ze vstupu a ona by hned nahodila a jela z baterie.

Většina UPSek v uvedené cenové hladině není stavěna pro dlouhodobý chod. O nesinusovém průběhu nemluvě.
Tvdošíjně chcete použít relátko místo stykače - skutečně vám jedno poučení nestačí?

Ta, co máme nyní, funguje tak, že když přerušíte přívod energie (a zjistil jsem že se to stává i při rychlém přepojení sítě na měnič, patrně změnou fázování sinusovky) tak se kompresor už nerozběhne, protože nedokáže překonat obrovský tlak stlačeného chladícího média, nehromaděného před chladící tryskou.

Tenhle problém řeší ten třetí stykač. Stačí dát zpoždění cca 10minut, což lednička ustojí...

Václav 3:
Existují jednopólová relé s ovládáním 12V a kontakty na 16 až 20A při 230V jejichž cívky mají příkon do 2W. Hledejte u výrobců jako je Finder nebo Omron.

Petr Liskar:
Citace: Václav 3  16.08.2012, 17:02

Existují jednopólová relé s ovládáním 12V a kontakty na 16 až 20A při 230V jejichž cívky mají příkon do 2W. Hledejte u výrobců jako je Finder nebo Omron.

relé s kontakty pro 20 Ampér pro induktivní zátěž?  :o
Kolego, poraďte mi, který že typ to je?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana