Jaké jsou normy na zásuvkové obvody v Německu?

(1/10) > >>

Matěj Hrenek:

Kamarád koupil v Regensburku byt a místo zásuvek na něho čekají jen kabely ze zdi.
Já si všiml, že v kuchyni pro 4-rámeček je 1.5mm2 kabel a v koupelně je to stejným průřezem k pračce a dokonce zásuvka je hned vedle pračkového přívodu vody.
V Německu to takto vyhovuje nebo je to potřeba předělat?

Daniel Hudzík:
1,5 ma zasuvky pri isteni 10-13A vyhovuje aj v CR. Ina vec je prakticka pouzitelnost takeho okruhu.

IM:
Zatížitelnost vodiče či kabelu je dána jeho typem a průřezem, při daném uložení. Takže není možno paušálně určovat, zda Cu 1,5 něčemu vyhovuje nebo ne, ať je to kdekoliv.  :(

Pavel Horský:
Kolega dělá již několik měsíců v Německu. Dodnes nemůže rozdýchat, že se na kabel 3x1,5mm2 běžně instaluje jistič 16A.
Neplatí náhodou v Německu normy jako u nás? Já myslím, že ano.
Když se ptal svých německých kolegů, jak je možné, že to u nich takto provádějí, dostal odpověď, že je to každému jedno. Hmmmmm, divné.
Musí tedy držet hubu a jako zaměstnanec dělat co se mu řekne. Nemůže to překousnout.

Jan Alin:
Mám obdobnou zkušenost. Na normy se obecně dost kašle a důvod vidím v tom, že jejich požadavky se mnohdy odtrhly od reality. Pak dochází k situacím, že se porušují i důležité požadavky protože se to v tom obecném bordelu prostě ztratí a kde není žalobce, není ani soudce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana