Jaké jsou normy na zásuvkové obvody v Německu?
Miroslav Minařík:
Není to tím, že je norma doporučení? A tím nechává prostor na subjektivním zvážení?
Německo je na rozdíl od nás orientováno na statistiky pojistných událostí.
Asi v tomto nemají případě nemají problém.
U nás je aplikovaná v zásuvkových obvodech 2,5 ale zda je rozdíl v příčinách požárů to nikdo nepoví, protože to naše pojišťovny nezajímá.
Rozmahel Vladimír:
Nevím jstli povinný průřez cu 2,5 u zásuvek není česká cesta. Viz. 33 2130 ed.2 Myslím, že je to ryze česká norma...
Lukáš Rotrekl:
Nebude taky jedna z možností, že se používají jiné kabely, které mají od výrobce definovanou jinou zatižitelnost?
Martin Novák:
Zasuvky kabelem 1,5mm2, svetla kabelem CYSY 3x0,75 - tot realita developerske vystavby. Byt na trech jisticich (6A svetlo 10A zasuvky) neni problem, jen se pak vsichni divi, ze kdyz jede mycka, tak nelze uelat kavu ve varne konvici a plazma v obyvaku v kombinaci s vysavacem spolehlive vykopne jisteni... To jenom my tady v kotlince si na neco hrajem a rozvadec pro rodinny dum je dle projektu asi 2x vetsi nez rozvadec pro pension nekde v Alpach... V Nemeckem penzionu (2 patra, 24 pokoju, kuchyn) jsem nasel rozvadec o OSMI jisticich, ZADNY proudovy chranic a ZADNA prepetova ochrana. A jen pro zajimavost, ZADNY bleskozvod...
Milan Hudec:
Citace: Rozmahel Vladimír 22.07.2012, 12:01
Nevím jstli povinný průřez cu 2,5 u zásuvek není česká cesta. Viz. 33 2130 ed.2 Myslím, že je to ryze česká norma...
Tak, tak, tuto normu vidím napůl cesty mezi předpisem a beletrií, pokud jsem elektrikář nebude mě dělat velký problém ověřit si dovolené zatížení vedení pomocí programu, či si ho spočítat ručně (schválně, kolik z vás by si ještě trouflo bez Sichru - vzpomínka na přílohu NL ČSN 33 2000-523 (dance))
Pokud chci ovšem stavět sen, použiji požadavek (do bezpečna) této normy, a jsem hotov, ovšem zdánlivě, norma pozapoměla na skutečnost, že mnoho dnešních obydlí má v soubězích odběr jako dříve malá fabrička.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana