Jak naložit s PEN podle staré normy na rozhraní staré a nové instalace?
Daniel Hudzík:
Radove garaze su idealny priklad na TT siet. Odber nebyva velky, prudovy chranic svoje miesto tiez najde a o privode (a hlavne jeho zemneni) toho vacsinou moc nevieme.
Tom Macků:
Osobně považuju za bezpečnější řešení přechod na TN-S za stávajícím přívodem než přechod na TT. U TN-S bude ochrana při poruše nadproud. prvkem + doplňková chráničem. U TT bude jen chránič. Při dnešní kvalitě některých ochranných prvků bych za fíčko nedal ruku do ohně... kolega doma při pravidelném testování odhalil dokonale nefunkční chránič po necelých 3 letech od instalace.
Mimoto bych musel kvůli zemniči se zemnicím přívodem rozbít betonový vjezd před garáží.
Jak píše kolega Hruda, je snad doplnění ochrany zlepšením stávajícího stavu... RT by to tak měl posuzovat a stanovit styčný bod staré a rekonstruované instalace, nebo se mýlím??
Václav 3:
Citace: David Hruda 16.07.2012, 23:22
Pane Beláni, beru vás zde jako člověka, který má normy v malíku jako málokdo a dokáže každou svou větu podepřít konkrétním článkem. Z jakého důvodu uvádíte min. 3x4 v TN-C-S a 3x6 v TN-C?
Kol. Beláň to sám vysvětluje:
Citace: Štefan Beláň 16.07.2012, 20:54
Jako první musíte vyměnit starý přívod od el. měru 2x2,5mm2 za nový, a to min. 3x4,0 mm2, pokud budete provádět celkovou rekonstrukci v dílně 3-vodičově, a nebo min. 3x6,0 mm2 (2-vodiče spojené jako PEN), pokud budete ponechávat část instalace původní TN-C, tj. 2-vodičově.
Já dodávám: v TN-C min. průřez vodiče PEN 10 mm2 Cu (2x6=12>10)
Milan Hudec:
Citace: Václav 3 17.07.2012, 09:43
V těchto případech stačí coby PEN 6tka, viz. 5-54 vedení za elektroměrem.
To Macků:
Chránič lze koupit i spolehlivý.
K funkčnosti uzemnění nemusíte nic rozbíjet, stačí do betonové podlahy vytvořit dirku a přes tuto zatlouct zemnící tyč (doporučuji šikmo z venku, abych mohl část dvoumetrové tyče zatloukat zvenku, nikoli v omezené výšce garáže.
Už jsem to někde psal, nicméně ještě jednou: spoléhat se v řadovkách v kvalitě své ochrany na sousedy (případ sítí TN) je velice nerozumné, až životu nebezpečné, každý, kdo viděl instalačky v garážích po několika letech provozu a úpravách (pálení destilátů, pěstírny, hnízdo bezdom. atd.) půjde jistě normální cestou, a tou je v tomto případě TT síť.
David Hruda:
Citace: Václav 3 17.07.2012, 09:43
Nerozumím tomuhle:
a) proč zrovna 4qmm, když o situaci nic nevíme
b) nenapadl mě součet 6+6=12 a přiznám, že s tím úplně nesouhlasím. Pokud je min. průřez PEN 10qmm, nedá se přece nahradit 7x1,5, nebo ano? Já osobně bych s tím měl problém.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana