Mohu použít společný PE o průřezu rovném nejtlustšímu fázovému vodiči instalace?
Tom Macků:
To Jirka
a) Jak chápete stejné obložení? Hlavní trasa bude pod stropem v jedné liště / rouře = společné obložení (i když pro dva obvody). Přijde mi to i přehledné - jeden jasně definovaný PE v odbočných krabicích hlavní trasy). Blbě by to určitě bylo, kdyby např. v jedné liště (rouře) byl L, N jednoho obvodu a PE k témuž obvodu by šel v jiném obložení. Odvod z krabic k zásuvkám a svítidlům už zcela bez problémů - L, N, PE.
b) Vodič CY lze v lištách použít. Uváděl jsem vyjádření výrobce v jiném vláknu (dle vyjádření EZÚ odkrytí možné jen spoužitím nástroje nebo definované síly).
c ) Nežádoucí přerušení ochranného vodiče ve svorkách může nastat v každé instalaci.
d) Důvod = zlevnění instalace "průmyslového" typu.
To Milan
Bude to spíš dílna. Více svítidel a zásuvek, spínání centrálního světla ze dvou míst.
Robert Jedek:
@Tom Macků
Vedení různých silových obvodů v jedné trubce (obložení) samozřejmě lze, ale má to své podmínky, mezi které např. patří samostatný nulový i ochranný vodič pro každý obvod.
Jiří Buben:
Proč si to tak komplikujete? Jde o garáž a tam vás těch pár metříků kabelu finančně nemůže zruinovat. Nebo jste dostal zadarmo plný kamion jednožilových vodičů a nevíte jak se ho zbavit? :)
Tom Macků:
Robert:
Nevylučuju, že máte pravdu. Nicméně víte přesně, co je to za článek? Před 15 lety jsem ČSN ovládal pozpátku. Dnes dělám podle PNE.
Jirka Š. Svejkovský:
Developer hledá cestu k minimálním nákladům. Úspora na jedný garáži je 100Kč (možná, je to pracnější). Užitná hodnota pro zákazníka 50%. Můžete nám prozradit, který stavebník se takto chová ke svým zákazníkům?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana