Mohu použít společný PE o průřezu rovném nejtlustšímu fázovému vodiči instalace?
Milan Hudec:
Řešení správné není, v našich zeměpisných šířkách ctíme plný počet vodičů pro každý obvod, tj. hvězdicové uspořádání ochranných vodičů.
P.S.
Když mě voda (poruchový stav) zatopí přesíň, taky ji nebudu koštětem hnát ven přes obývák, ale budu se ji snažit vymést vstupními dveřmi.
Václav 3:
Už jsem viděl všelicos, stále se nachází noví vynálezci. V garáži budete dělat instalaci v lištách z jednotlivých vodičů CY, jaké vypínače a zásuvky hodláte použít? IP44 nebo běžné IP 30 v lištových krabicích?
Citace: Tom Macků 18.06.2012, 19:35
Omyl, jsem developerem, realizátorem a zákazníkem v jedné osobě, tudíž užitnou hodnotu nelze zpochybnit.
Ale lze, bude to nepěkný bastl, odporující všem zažitým pravidlům.
Citace: Tom Macků 18.06.2012, 22:38
Právě kabelu se chci vyhnout. Od začátku mluvím o CY. Jsem staromilec.
Také jsem jednoho takového znal, neuměl rozholit kabel tak, aby neprořízl izolaci i na žílách.
Daniel Hudzík:
Co vam brani nakupit par metrov kabla a natihanut ho tam? Nechapem zmysel tohoto vlakna ale vobec..
Milan Karvánek:
Proč hledat článek normy (jako, že opravdu takové existují, viz předchozí příspěvky), ale každý dobře vyučený elektrikář prostě bere jako samozřejmost, že v síti TN-C... S se používá pro každý obvod "plný" počet vodičů a basta. Jen laik, nebo podivný chytrolín stráví x hodin diskusemi jak obejít zažitá pravidla a normy, než aby to už dávno měl hotové a správně! V konečném důsledku neušetří nic ani pracně vymýšlenými ptákovinami.
Tom Macků:
ČSN 33200-5-54 čl. 543.6
Pokud jsou pro ochranu použity nadprodové přístroje, musí být PE součástí stejného vedení jako živé vodiče nebo musí být v jejich bezprostřední blízkosti.
ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 národní příloha čl. NA2.3.2
Samostatné obvody musí mít plný počet vodičů potřebných pro funkci zařízení a vodič pro ochranu automatickým odpojením od zdroje, pokud je třeba.
Dle mého soudu (§6, §10 vyhl. 50) podmínky ochrany před úrazem el.pr. splněny. Teď jde o to, co tomu řeknou kolegové s § 9 a s příslušným razítkem. Typický příklad, kdy požité řešení některým ČSN odpovídá, jiným možná s jistými výhradami. Pokud je revizák chlap, očekávám verdikt, že zařízení je trvale schopné bezpečného provozu :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana