Jak se díváte na používání nestandardních řešení při uzemňování?

<< < (2/4) > >>

Jozef BABJAK:
V medicíne existujú tzv. "štandardné terapeutické postupy",  čo sú celkom hrubé knihy, aktualizované lege artis častešie ako elektrikárske normy. Ak lekár nepostupoval podľa nich a pacientovi sa následkom liečby - alebo jej absencie - zhorší zdravotný stav alebo nebodaj stane niečo horšie, je lekár žalovateľný a odsúditeľný. Skúste sa túto skutočnosť pozrieť tak zo strany lekára, ako zo strany pacienta.

Zmienený prípad "obecného hromozvodu": je to pekné, fungovalo by to ... za ideálnych podmienok. Kto by bol za prepojenia zodpovedný? Kto by hradil revízie tohto "obecného majetku"? Čo keby sa jeden majiteľ rozhodol "odobecniť"? V elektrike všetko krásne funguje za ideálnych podmienok, to stačia aj mokré šnúrky do topánok. Normy a všetky ich "brzdy pokroku" prichádzajú k slovu až vtedy, keď sa niečo pokazí. A buďme radi, že tu boli ľudia, ktorý zvážili - či už ex-ante alebo ex-post - okrajové podmienky a zanechali nám návod, ako sa s nimi vysporiadať.

Ak chcete námet na pokec pri pive, skúste spochybňovať politiku alebo náboženstvo, prírodné vedy radšej nechajte na pokoji. (beer)

Milan Hudec:
Citace: Lukáš Matějka  14.06.2012, 00:07

Můj osobní názor je, že normy (stejně jako jakákoliv jiná regulace) jsou výraznou brzdou pokroku a jejich význam by se neměl přeceňovat.  bez ohledu na podmínky. - to už jako čistě pozitivní nevidím.

V zásadě souhlasím, mě normy v rozletu brzdí :)

Nicméně očekávám v budoucnu volnější plnění norem z důvodu jejich stoupající nesrozumitelno sti a chyb, kdy mnohdy ani autor sám není schopen obhájit své dílo, navíc některé normy vyšlé v poslední době byly dány ke zpracování "odborníkům" typu "nemohu si vzpomenout jak, tak to do normy napíšu tak, protože mne uhání prostata a mám slabý zrak".

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  15.06.2012, 17:21

...Nicméně očekávám v budoucnu volnější plnění norem z důvodu jejich stoupající nesrozumitelno sti ...
Když si otevřu starší normu, najdu ty důležité informace na tolika stranách, kolik jich dnes autor normy potřebuje na úvodní odkazy a  podobné bláboly, které snad žádný "technik" nečte!
A když se konečně prokoušu k tomu důležitému, je to samý odkaz na jiné dokumenty...

Josef Pentoda:
Citace: Lukáš Matějka  14.06.2012, 00:07

Můj osobní názor je, že normy (stejně jako jakákoliv jiná regulace) jsou výraznou brzdou pokroku a jejich význam by se neměl přeceňovat. Nemám rád alibismus typu "tak je to v normě a proto je to správně - budu to tak dělat". Naopak si myslím, že skutečný odborník normu nejenom zná (to by měl i montér který něco realizuje),  ale zároveň jí i porozumněl a je chytřejší než norma. Proto zná její meze, je schopen navrhnout zvýšení funkčnosti/bezpečnosti s minimálními náklady. Umí navrhnout nové - lepší,spolehlivější,bezpečnější řešení tam, kde by standardizovan ý postup fungoval, ale ne optimálně.

(!) Asi bych se nad sebou zamyslel. Normu chápu jako soubor opatření. Léty ověřených postupů a přijatelných rizik.  
On taky chutná špekáček od řezníka jinak než z nějakého supermarketu.
Kde inovovali normu k dokonalosti. (plc)

Milan Hudec:
Citace: Josef Pentoda  15.06.2012, 20:34

(!) Asi bych se nad sebou zamyslel. Normu chápu jako soubor opatření. Léty ověřených postupů a přijatelných rizik.  
On taky chutná špekáček od řezníka jinak než z nějakého supermarketu.
Kde inovovali normu k dokonalosti. (plc)

Dokud normy tvořil řezník formátu p.Kříže a spol.,  před jejichž dílem smekám a vůbec bych se nebránil jistému vyššímu finančnímu ohodnocení jejich snahy bylo vše v pořádku a norma tvořila etalon.
V době dnešní, kdy se k práci na normách dostane kdejaký Jouda je třeba přemýšlet, jak legislativně ony mnohdy zmatečné požadavky obejít (použít normu starou, normu s podobnou problematikou a pod.).

Zajímalo by mne, zda lze novou zmatečnou normu zrušit a kdo o tomto přesně rozhoduje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana