Jak se díváte na používání nestandardních řešení při uzemňování?
Lukáš Matějka:
V tématu "Mohu propojit uzemnění dvou RD vzdálených 13m od sebe?" http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,21926.0.html vznikla na konci zajímavá diskuse o používání nestandardních/nepředepsaných řešení. Jak se na tuto problematiku díváte Vy?
Můj osobní názor je, že normy (stejně jako jakákoliv jiná regulace) jsou výraznou brzdou pokroku a jejich význam by se neměl přeceňovat. Nemám rád alibismus typu "tak je to v normě a proto je to správně - budu to tak dělat". Naopak si myslím, že skutečný odborník normu nejenom zná (to by měl i montér který něco realizuje), ale zároveň jí i porozumněl a je chytřejší než norma. Proto zná její meze, je schopen navrhnout zvýšení funkčnosti/bezpečnosti s minimálními náklady. Umí navrhnout nové - lepší,spolehlivější,bezpečnější řešení tam, kde by standardizovan ý postup fungoval, ale ne optimálně.
V případě spojování zemnění sousedních domů by to nakonec mohlo vést k onomu "obecnímu hromosvodu", což by pravděpodobně bylo výhodné pro každého.
Jedna věc je stadardizace napětí v síti, tvaru zásuvek, značení vodičů, rozměrové řady apod. - ta je pozitvní a užitečná.
Něco jiného je rezignování na hledání optimálního řešení a použití stejného schématu kdekoilv bez ohledu na podmínky. - to už jako čistě pozitivní nevidím.
Jiří Schwarz:
A už to slyším zleva, zprava - víš jak to bude drahé, nešlo by to nechat podle staré normy a tu novou část na to nějak napasovat alespoň přibližně podle nové normy...
Jít nad požadavek normy a udělat to "lépe a bezpečněji" je krásná myšlenka, ale často asi těžko prosaditelná
David Hruda:
Citace: Lukáš Matějka 14.06.2012, 00:07
Můj osobní názor je, že normy (stejně jako jakákoliv jiná regulace) jsou výraznou brzdou pokroku a jejich význam by se neměl přeceňovat.
Normu je podle mne třeba chápat jako minimální požadavek, nikdo vám přece nebrání udělat to lépe, než požaduje norma, musíte si to ale umět obhájit.
Nechci se vás dotknout, ale většina věcí, které jsem viděl a nebyly podle normy, byly bastly, které se vyrobily z důvodů neznalosti, úspor nebo blbosti autora a pak se vymýšlelo zdůvodnění, jak to obhájit....vět šinou marně. Ale čest výjimkám!
IM:
Citace: Lukáš Matějka 14.06.2012, 00:07
Můj osobní názor je, že normy (stejně jako jakákoliv jiná regulace) jsou výraznou brzdou pokroku a jejich význam by se neměl přeceňovat.
(!) (plc) Dále no comment.
Petr Doležal:
To Matějka: Zadejte do vyhledávače " (ne)závaznost norem"
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana