Může být uzemnění uvnitř budovy?

<< < (2/4) > >>

Milan Hudec:
Citace: Václav 3  10.06.2012, 11:24

Obávám se, že to budou vyhozené peníze za materiál i práci. Chtělo by to znát konkrétní půdní podmínky, výšku spodní vody, Vy naznačujete, že to není žádná sláva.  Pokud je to v suchém skalnatém terénu, tak pod tou stodolou to bude ještě sušší, takže získat použitelný odpor uzemnění se asi nepodaří. Proč to má být vlastně uvnitř?

Situace, jak dělaná pro nasazení TT sítě, nijakou přísnou hodnotu uzemnění nemusím řešt, zkrátka klídek, pohodička.

Oldřich Morávek:
Teď jsem tímto způsobem řešil jeden RD.
Obestavěný jinými budovami, sousedící těsně s cizím pozemkem a zabetonovaný dvůr.
Do rohů šli pod izolace tyčové zemniče, propojeno vnitřkem u obvodových zdí a provrtáno pod izolací ven na HOP a zaváděcí tyče.
Podloží cihlářská hlína. I přes stávající sucho docela vlhká. Odpor uzemnění 2,72 Ohm.
Pokud ovšem jste na skále, nebo na skutečně suchém místě, pak budete mít problém.
Bez hloubkových zemničů pod izolací, bych to asi ani nezkoušel

Václav 3:
Citace: Milan Hudec  10.06.2012, 11:32

Situace, jak dělaná pro nasazení TT sítě, nijakou přísnou hodnotu uzemnění nemusím řešt, zkrátka klídek, pohodička.

Vyžaduje to ale alespoň trochu kvalifikovanou obsluhu, což bývá největší kámen úrazu právě na vesnicích. Až někdo časem dostane nápad (zapomene, co mu říkal elektrikář či RT) a udělá si redukci, kde PE = PEN (viz sousední vlákno),  tak bude teprve legrace a to že je tam proudový chránič, to bude nejmenší problém, v každém hobby marketu koupíte lustrsvorky i na průřezy 10 až 16mm2. To už jsem viděl hodněkrát a lepší kutilové si koupí i záslepku a chránič vymontují.  Já osobně bych bych udělal zemnění venku a pokud to z nějakých důvodů nejde, tak bych se po důkladném proměření raději spolehl na PE v přívodním kabelu, 35m není zase tak moc.

Khun Václav:
Citace: Milan Hudec  10.06.2012, 11:32

Vy máte tu TT síť doopravdy rád :) :) :)

František Bernard:
Ona se na Dráze dost často používá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana