Jak omezit elektrický oblouk u termostatu při stejnosměrném napětí 230V?
Miroš Jan:
TO : tomáš plachký
To máte klasický boiler na 230V AC, nebo z DZD Dražice na AC i DC napájení, a nebo samo doma?
raj:
Nejrychlejší způsob:
- sežeňte si třífázový termostat či stykač a zapojte kontakty do série
- přemostěte kontakty RC členem - cca 220ohm + 220n
Není to ideál, ale funguje to.
Citace: Kastner Lubomír 05.06.2012, 20:55
vivynuty
Udělejte prosím něco s Vaším pravopisem ...
Václav 3:
Citace: Kastner Lubomír 05.06.2012, 20:55
Spínání stejnosměrného napětí je velmi problematické. Zvláště u induktivních zátěží. Lze to řešit v zásadě dvěma způsoby a to umístěním usměrňovače v těsné blízkosti spínací jednotky (do 40 - 50 cm), to je ale v mnoha případech nemožné.
Tazatel řeší problematiku napájení boileru stejnosměrným proudem.
Topné těleso nemá induktivní charakter a FV panelů leze DC přímo, takže tam není žádný usměrňovač, Vaše rady mu tedy mnoho nepomohou.
Český výrobce stykačů Elektropřístro j Modřany vyrábí stykače s ovládáním stejnosměrným napětím 12 až 220V= s tzv. cívkami DUO, kde je dvojí vinutí a je integrována patřičná ochranná dioda, ve stykači je speciální kontakt se zpožděným odepnutím, který zajišťuje odpojení jedné části vinutí cívky po přítahu, čímž se sníží vlastní příkon stykače a omezí zahřívání cívky napájené stejnosměrným proudem. Pro vás by byl vhodný typ C12XX nebo C17XX. Pro spínání vyššího stejnosměrného napětí než 48V až do 250V výrobce předepisuje zapojení všech třech kontaktů do serie (stejně jak doporučuje kol. Rajmont) a zaručuje v tomto režimu min. životnost 100 000 sepnutí.
Stykače lze nejlépe zakoupit v podnikové prodejně přímo v sídle firmy v Praze - Modřanech.
P.S. K zapojení: V serii zapojené hl. kontakty stykače budou spínat topné těleso, tepelná pojistka a termostat budou v obvodu ovládací cívky. Na kontakty termostatu bych připojil kol. Rajmontem navržený RC článek také.
Kastner Lubomír:
Zapojovat diody v závěrném směru sice z nouze jde, ale to by ty diody musely být na napětí alespoň 5 kW !! Klasické diody i můstkové usměrňovače do 1000 V krásně bouchají. Členy RC fungují nespolehlivě a jen do vzdálenosti asi tak 50 - 100 cm od usměrňovače. To se dá použít u tištěných spojů nebo podobných zapojení, kde je to na malé vzdálenosti a malé napětí. A pak je velký rozdíl spínat např. 12 nebo 24 V a 230 V. Já jsem se minulý rok na podobném zařízení vyškolil. Spínání magnetické brzdy, napájecí napětí 205 V DC, proud 0,35 A, vzdálenost od usměrňovače asi 5 m a trvalo mi 3 dny než jsem to vyřešil. A to ani nemluvím kolik jsem oddělal diod, relátek a stykačů - opálené kontakty. Takže vím o čem mluvím.
Václav 3:
Promiňte pane kolego, Vy nejste v poslední době v té správné kondici.
KiloVolty x kiloWatty - všechno jedno. Řešíte něco trochu jiného než tazatel.
Mnou navrhované stykače mají s DC cívkou sice záběrový příkon kolem 60W (o ten v tomto případě příliš nejde), ale přídržný pak max. 3,3W, což je necelých 15 mA, ten bude tedy odpínán termostatem, což se ošetřit dá bez větších problémů klasickým způsobem jak je navrženo. Odpínání top. tělesa bude sice vytvářet oblouk, ale nebude tam žádná napěťová špička, odporové těleso se induktivně nechová.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana