Jak omezit elektrický oblouk u termostatu při stejnosměrném napětí 230V?
Kastner Lubomír:
Pro vás by byl vhodný typ C12XX nebo C17XX. Pro spínání vyššího stejnosměrného napětí než 48V až do 250V výrobce předepisuje zapojení všech třech kontaktů do serie (stejně jak doporučuje kol. Rajmont) a zaručuje v tomto režimu min. životnost 100 000 sepnutí.
Stykače lze nejlépe zakoupit v podnikové prodejně přímo v sídle firmy v Praze - Modřanech.
Tak to je přesně to co jsem psal v úvodním příspěvku. Prodejci se budou snažit prodat cokoliv i když to nebude fungovat a nemají s tím žádnou zkušenost. Podle katalogových údajů EPM modřany pro spínací řady C12.. jsou určeny pro spínání AC napětí. Ale tazatel chce spínat DC napětí. Napájení ovládacího napětí a spínání silového napětí je rozdíl. A jak jsem uvedl, velmi mnoho záleží i na délce vedení.
Václav 3:
Takže za prvé: EPM nejsou prodejci, ale výrobci, mají docela dobré, mnohaleté zkušenosti, takže se určitě nesnaží prodat za každou cenu, mám s nimi velice dobré osobní zkušenosti, nikdy se mi nesnažili prodat něco, co by nefungovalo a naopak spíš dobře poradí a i vyhoví při netypických požadavcích.
Za druhé: Je vidět, že máte také jejich katalog, tak si ho prolistujte od začátku, podle roku vydání se sice liší stránka, na které to je, takže vám ji sem psát nebudu, ale mají tam přesně to, co jsem do svého příspěvku napsal, takže si tam najděte kapitolu "Informace o použití stykačů ve stejnosměrných obvodech" a tabulku "Technická data stykačů při spínání ss napětí". Tam najdete i ty stykače řady C9 až C23. ( A nepište mi sem, že tam typy C12 a C17 nejsou, to vím a vím i proč tam nejsou, protože se v základních parametrech neliší, což je vidět i z toho, že tam mají C9 a C23 uvedené stejné parametry, tak je tam výrobce neuvedl, byly by tam čtyři úplně stejné sloupky.)
Jiří Schwarz:
Dioda na zhášení oblouku ano. Ale jen někde a je třeba ji dimenzovat podle toho, "co je za ní" a to se ani v katalogu výrobce zpravidla nenajde (zle)
- dioda má uvedený maximální trvalý proud
- dále má zpravidla uvedený maximální "opakovatelný" špičkový proud - to je pro režim usměrňovače s filtračním kondenzátorem, když prochází špička v každé půlvlně
- dále má dioda uvedenou maximální "neopakovatelný" špičkový proud, to je při zapnutí než se nabije hlavní filtrační kondenzátor
Jenže když mě cívkou prochází proud, podle velikosti proud a indukčnosti cívky vzniká magnetické pole, které má nějakou energii, jejíž velikost se může vyjádřit, vypočítat a je v Joule(ch)
Když rozpojím obvod, magnetické pole zaniká a tím se na cívce indukuje napětí opačné polarity. A ta cívka je schopna tu energii magnetického pole "vrátit". My víme kolik to bylo "Joulů", ale nikde jsem nenašel jak "Jouly" přepočítat na "Ampéry"... (zle)
U odporové zátěže bych se toho nebál, ale tam zase dioda bude mít minimální přínos, protože se tam neobjevuje naindukovaná špička s opačnou polaritou. Tam je to spíše na více kontaktů v sérii, se zhášecím RC členem, jak už tu bylo uvedeno.
raj:
Citace: Jiří Schwarz 06.06.2012, 07:22
My víme kolik to bylo "Joulů", ale nikde jsem nenašel jak "Jouly" přepočítat na "Ampéry"... (zle)
Jednoduše.
Změřím či odhadnu dobu překmitu, vydělím jouly časem a mám výkon.
Napětí překmitu znám či změřím, výkon znám také a to už je k ampérům kousek... ;)
Václav 3:
Když už jsme u těch diod, ona není dioda jako dioda. Dnes je uváděná jako náhrada naší dříve velmi často používané KY132/1000 dioda 1N4007. Možná by tomu tyk bylo, pokud by byly k dispozici původní kusy amer. výroby, nyní dodávané čínské verze jsou použitelné maximálně jako náhrada naší KY130/600.
Citace: Jiří Schwarz 06.06.2012, 07:22
- dioda má uvedený maximální trvalý proud
- dále má zpravidla uvedený maximální "opakovatelný" špičkový proud - to je pro režim usměrňovače s filtračním kondenzátorem, když prochází špička v každé půlvlně
- dále má dioda uvedenou maximální "neopakovatelný" špičkový proud, to je při zapnutí než se nabije hlavní filtrační kondenzátor
Tyto údaje a ještě některé další uváděla ve svých katalozích TESLA, dnes tam takových údajů u obchodníků se součástkami najdeme minimum, zato tam mají ceny, které stejně díky kursovním pohybům neplatí. Takže nezbývá než dohledat na internetu originální katalogové listy, což ovšem vyžaduje alespoň základní znalosti elektrotechnic kých termínů v angličtině, které mnoho lidí nemá. Dále se musí dát pozor, že mnoho běžných diod a tranzistorů vyrábí více výrobců a mají drobné i větší odchylky mezi sebou i od původního typu, takže je dobré dohledat ten správný od součástky, kterou má člověk zrovna na stole, jinak se může dočkat různých překvapení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana