Mohu vést zásuvkový okruh 5 cm nad podlahou a 5 cm pod radiátorem?

(1/4) > >>

Václav Hochbauer:
Potřebuji v místnosti dvě zásuvky.
Vést  kabel nad oknem nemohu kvůli překladu, pod oknem je radiátor, který je 10 cm nad podlahou. Mohu v tomto prostoru vést pod omítkou kabel CYKY Jx2,5 mm2 ?

Jiří Schwarz:
Vy NE!
Zřídit vedení a osadit zásuvku může "elektrikář" a ten ví jak a kudy se to může nebo nemůže vést...

Václav Hochbauer:
Samozřejmě, že zapojovat zásuvky bude elektrikář. Řekl mi, abych si to vyseknul, osadil hluboké krabice, kde chci mít zásuvky. Je mu jedno, kudy si to povedu, prý normy nejsou závazné, pouze doporučují.  Chtěl to dát podél zdi do lišty. Raději bych kabel zazdil. Proto jsem chtěl vědět, jestli je vhodné takto vést podomítkový kabel CYKY J 3x2,5 mm2.

Jiří Schwarz:
Existují nějaké instalační zóny, kde se doporučuje vést rozvody, především při úpravách nebo rozšíření elektroinstala ce není vždy možné je dodržet.
Pokud to tam, kde vedení plánujete, půjde vysekat, je to váš problém, doporučuji zdokumentovat, dnes je nejjednodušší použít digitální fotoaparát... Už mám také slušný archiv obrázků toho, co je pod omítkou, pod dlažbou,...
Nevím jak je na objektu hromosvod, jak je udělaný, jak vysoko bydlíte... Pokud se vedení kříží se svodem, měla by se ověřit dostatečná vzdálenost. Hloupé je, když to "nevyjde" u kusu nového vedení a zbytek domu je taky "špatně podle nové normy" (soubor 62305),  protože podle staré (341390) se to posuzovalo jinak.

"Odborníka",  který hned na začátku řekne, že je to jedno, jako to bude, protože normy jsou nezávazné, bych si do bytu nepustil!

Václav Hochbauer:
Hromosvod vede asi pět cm od fasády. Veškeré rozvody z bytového rozvaděče vedou nosnou zdí, pomyslně kříží dva svody hromosvodu. Zeď je silná asi tak 45 cm. Bydlím ve II.patře pod půdou. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana