Mohou silové kabely vést těsně vedle sebe v délce 2m?
raj:
Citace: Miloslav Milota 02.06.2012, 11:54
Jediné, co se mi podařilo jako úplnému neznalci věci zjistit je, že kabely jsou měděné podomítkové, bojler a sporák je jištěný16 A, zásuvky 16 A, světla 1O A. Hlavní jistič je 3x20 A. Kabely se těsně dotýkají vedle sebe i nad sebou, místama se i kříží.
Najednou běží bojler, vařiče i trouba, pračka, myčka a také rychlovarná konvice na kafíčko.
A něco na instalaci nefunguje?
Jestli je vše v pořádku, nechte je pěkně dál uloženy pod omítkou.
Tam jim je nejlépe.
František Šohajda:
Nevadí, pokud jsou podle normy zatížené v seskupení !!
Běžně se to dělá, že se do jedné větší drážky dá 10-20 kabelů.....i na desítky metrů souběžně..... (norm)
Jiří Schwarz:
Citace: František Šohajda 02.06.2012, 14:15
Nevadí, pokud jsou podle normy zatížené v seskupení !
Běžně se to dělá, že se do jedné větší drážky dá 10-20 kabelů.....i na desítky metrů souběžně..... (norm)
Pak je možné zkusit se na to podívat pomocí nějakého SW, běžně dostupný je Sichr
Ale aby z toho vypadly seriozní výsledky, musí se zadat maximálně seriozní a pravdivé údaje o zkoumané instalaci...
Jinak je to škoda času a práce...
Faktem je, že když se např. do podparapetního kanálu nacpe pořádný svazek kabelů, Sichr tlačí jištění pěkně dolů...
František Šohajda:
Citace
Faktem je, že když se např. do podparapetního kanálu nacpe pořádný svazek kabelů, Sichr tlačí jištění pěkně dolů...
To bude tím, že kanál bude hůře ochlazován, jako třeba celý svazek v celistvé omítce.....
Jak jsem se díval i projektanti nijak neřeší takové seskupení kabelů....
Třeba nedávno se mi stalo, že nacpali do nehořlavé lišty umístěné v pod nehořlavými SDK stropy , bez vzduchu který něco ochlazuje, svazek kabelů pro zásuvky cca 10x 2,5 nehořláky kabely.....
Nikdo to ani výpočtem neověřil !!
Byl asi kladen důraz na perfektní nehořlavost (3x jištěný) ;), ale proudové zetížení ne !
Jan Alin:
Citace: František Šohajda 03.06.2012, 18:18
Jak jsem se díval i projektanti nijak neřeší takové seskupení kabelů....
Třeba nedávno se mi stalo, že nacpali do nehořlavé lišty umístěné v pod nehořlavými SDK stropy , bez vzduchu který něco ochlazuje, svazek kabelů pro zásuvky cca 10x 2,5 nehořláky kabely.....
Nikdo to ani výpočtem neověřil !
To bude tím že projektanti dnes místo projektování jen kreslí a nic nepočítají. Mnozí to ani neumí. Poctiví prominou ale to jsou mé zkušenosti z praxe. >:(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana