Jak správně připojit svítidlo veřejného osvětlení na sloupovou svorkovnici TN-C?
Robert Berka:
(poklona) všem za reakce a připomínky. Krytí svorkovnice ve sloupu je tedy další problém. Jak je uvedeno v článku 714.412 i po otevření dvířek musí mít zařízení krytí min IP2X nebo IPXXB, což svorkovnice SR bez dodatečného krytu nemají.
Petr Doležal:
Tady je vidět, jak laciné věci mohou zadělat na další problémy. Jen by mě zajímalo, zda by to RT posvětil.
Josef Krňávek:
, jaký je tedy praktický rozdí mezi tím, když otevřu dvířka energetické přípojkové nebo pojistkové skříně a když otevřu dvířka stožáru veřejného osvětlení?
V obou případech použiji energetický klíč (tzv. "komiňák). U energetické přípojkové nebo pojistkové skříně otočím klíčem cca o půl-otáčky, otevřu dvířka a objeví se vodiče a svorkovnice s pojistkama s krytím IP00. U sloupu veřejného osvětlení musím tím stejným klíčem vetšinou otočit o několik závitů nebo zcela vyšroubit šroub. Po odstranění dvířek se rozvněž v případě použití svorkovnice pana Berky objeví krytí IP00. Proč mám pocit, že je to v obou případech naprosto stejné. Proč nemají energetici ve svých skříňích také svorky v krytí IP2X nebo dokonce IP33 jak zmiňuje pan projektant Doležal v citovaných normách?
Druhý dotaz. Jakou hodinovou normu má pro svoji práci použít revizní technik na revizi 1ks stožáru VO v případě použití svorkovnic s IP43 až IP55, jak projektuje pan Doležal. V případě použití těchto svorkovnic musí revizní technik odšroubovat další 4-5 šroubů, aby se dostal ke svorkách a mohl začít vůbec něco měřit.
Robert Berka:
Citace: Petr Doležal 22.05.2012, 14:33
Neznám výrobce stožáru VO, který by deklaroval krytí dvířek IP33
Jak jsem se právě dověděl, Firma HONOR dokáže deklarovat krytí jejich dvířek na IP33. jedná se o sloupy HONOR SZ.
Petr Doležal:
Tak to je dobrá zpráva. Zřejmě to musí být nějak dotěsněné. Dvířka se určitě vyřezávají laserem a mezera musí být od 1 do 2,5mm. Kdyby byla menší, mohli by to deklarovat jako IP4x. IPx3 značí krytí odolné proti kropení=déšť 60°, takže tam moc velká mezera nemůže být.
Ale je to pořád o nákladech, zda takový stožár je dražší jen o takovou částku, o jakou je dražší svorkovnice Guro EKM, jejíž užitné vlastnosti jsou větší než u svorkovnic otevřených.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana