Kam se poděly články 13N6.2 a 132.1N2 z ČSN 33 2000-1?
Tomáš Štěrba:
Vážení kolegové, z původního (již neplatného) vydání normy ČSN 33 2000-1 byly vyjmuty pro mne některé vemi zásadní články a v nové edici 2 této normy se již nevyskytují. Dost často jsem je pro své revize používal v souvislosti se závadami druhu jako že: zásuvky, vypínače apod. uvolněny, zařízení, rozvaděče znečištěno.... .
Pro tyto závady jsem používal články tohoto prvního vydání normy jako např.:
čl. 13N6.2 kde se uvádělo, že el. zařízení musí být pravidelně kontrolována a udržována (čištěna) v takovém stavu, aby byla zajištěna jejich správná činnost...
čl. 132.1N2 kde je uvedeno, že veškeré el. zařízení musí být mechanicky pevné..... (super článek na uvolněné zás. a vypínače, ale i jiné zařízení)
Toto vše byly skvělé a universální články, které byly velmi příjemně použitelné. Umíte mi prosím někdo odpovědět který nový článek a v které normě tyto mnou výše uvedené články nahrazuje?
Jiří Buben:
Článek 132.1N2 z ČSN 33 200-1:2003, lze nahradit článkem 6.1.2 z ČSN 33 2180, alespoň co se týče zásuvek. V této normě se dá nalézt i článek na aplikovatelný na uvolněné vypínače. V ČSN 33 2000-5-559 lze nalézt článek na uvolněná svítidla.
Co se týče článku 13N6.2, tam se lze v mnoha případech odvolat na doporučení výrobce, nebo v případě "bordelu" na podmínky instalování, tedy ČSN 33 2000-1 ed.2 článek 133.3.
Jiří Schwarz:
A když se objeví nějaké "prasácky udělané spoje", je třeba mezi nimi najít alespoň jeden PE nebo PEN a už se to dá napasovat na nějaký článek z 33 2000-5-54, ed.2
Tomáš Štěrba:
(poklona) pánové. A co píšete za články když například svítidlo nesvítí, respektive je například komunikační chodba kde je instalováno 10 ks zářivkových těles 2x36W z nichž svítí pouze jedno a to mu ještě jedna trubice bliká jako barevná hudba. Také velmi častá závada v podstatě u všech svítidel starých instalací.
Jiří Buben:
Citace: Jiří Schwarz 22.05.2012, 07:29
A když se objeví nějaké "prasácky udělané spoje", je třeba mezi nimi najít alespoň jeden PE nebo PEN a už se to dá napasovat na nějaký článek z 33 2000-5-54, ed.2
Dovolím si nesouhlasit. V ČSN 33 2000-5-52 ed.2 jsou články vztahující se na spoje. V případĕ prasácky udĕlaného spoje na PE nebo PEN trvám na okamžité nápravĕ nebo to opravím sám.
To: Štĕrba
Nejsem kontrola BOZP ani hygienik. Jestliže nesvítí svĕtla a nejedná so o nouzové osvĕtlení, pak se o tom mohu zmínit v závĕru revizní zprávy, ale dle mého názoru se nejedná o problém bezpečnosti el. zařízení. Jiný pohled na tento problém bude z hlediska bezpečnosti při práci a z hlediska hygieny.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana