Jak vypočítat přípojné body antistatické podlahy ?

<< < (2/3) > >>

Pavel Mužík_:
Antistatika je natolik svébytný obor, že by se do toho silnoproudař asi vůbec naměl pouštět, protože tam nadělá jen zmatky.

Jan Franěk:
Citace: Milan Karvánek  06.05.2012, 21:35

Osobně jsem při revizích podlah narazil na trošku jiný problém: nikde jsem nenašel jak má fyzicky vypadat ten uzemňovací bod. Zatím mi neporadili ani zkušenější kolegové. Tak pokud někdo máte nějaký nápad rád se přiučím.

Citace: Pavel Mužík_  20.05.2012, 22:33

Antistatika je natolik svébytný obor, že by se do toho silnoproudař asi vůbec naměl pouštět, protože tam nadělá jen zmatky.

A co třeba kolegům pomoci a poradit, pokud vím.  o:-)

František Šohajda:
Citace: Pavel Mužík_  20.05.2012, 22:33

Antistatika třeba ve zdravotnictví je složitá....to  s vámi souhlasím....a le je více srozumitelná pro elektrikáře,RT,projektanta....
Pokud antistatiku dělají lidi bez vyučení (kladeči podlahovin) tam tam bude velká chyba...už jsem se s tím setkal v praxi....od elektrikářů je práce na jaké si úrovni....
Jako "mladý" jsem dělal vše sám, co se týče antistatiky v místnostech pro lékařské účely...pásky jsme proletovávali (jejich křížení 60x60 cm) dnes to tam plácnou odnikud nikam, položí podlahu a jdou od toho pryč! (zle)
Pokud se udělá "kvalitní"podlaha, tak personál tam chodí v "normální" obuvi, protože antistatická je drahá !
Nebo to "přeleští" voskem, který je absolutně nevodivý a už to nikdo neměří !
Je to specifická část projektu elektroinstala ce, projektant o tom moc neví ,na studium toho také moc nenajdeme !!

Pavel Mužík_:
Tak dobře. Kdysi (asi před 15 lety) jsem připravil příručku o antistatice pro silnoproudaře, ale žádné nakladatelství to tenkrát nechtělo vydat, že to nikoho nezajímá.
Musím do archivu, podívat se na to číslo normy, už si ho nepamatuji. Je tam vše poměrně dobře popsané. Dodám později. Zatím alespoň k těm podlahám:
antistatické podlahy jsou dvojí konstrukce - buď lité, nebo lina.
Pokud jde o lina: musí být pečlivě připravený podklad - tedy obvykle betonová stěrka. Je tam dosti přísný požadavek na rovinnost, ale také na vlhkost. Samovolným vyschnutím se požadované vlhkosti dosáhne až za několik týdnů, a na to obvykle není čas. Pak je možnost dát tam speciální vyrovnávací vrstvu (je to nějaká plastová stěrka),  která zajistí jak rovinnost, tak i tu vlhkost. Následuje rošt z Cu pásek (velikost ok roštu závisí na konstrukci lina). Ideální jsou pásky s vodivým lepidlem - snadno se nalepí a není třeba dělat žádná opatření na spojích (pájení apod.). Provedou se vývody na uzemňovací body (opět záleží na typu podlahoviny a velikosti místnosti). Pro běžné velikosti místností stačí ve dvou protilehlých rozích tu Cu pásku prostě nalepit až na stěnu. Dále se nanáší vodivé lepidlo a do něj se ukládají dlaždice z lina - to už je skutečně práce pro podlaháře (zavařování spár). Nakonec se udělá přechod z těch Cu pásek, které jsou na zdi, na lanko a to se zapojí do uzemňovací svorkovnice. Na rozdíl od silnoproudu se tady nepoužívá barevné označení  ž/z. Je to proto, že antistatické uzemnění mívá odpor řádově Megaohmy, tak aby to někdo nepovažoval za uzemnění silnoproudé. Na závěr se podlaha měří, Je na to speciální ohmmetr se závažíčky a elektrodami, které se pokládají na to lino v předepsané vzdálenosti. Dotazy?

František Šohajda:
Citace

Na závěr se podlaha měří, Je na to speciální ohmmetr se závažíčky a elektrodami, které se pokládají na to lino v předepsané vzdálenosti. Dotazy?

Platné měření je popsáno v ČSN 33 2000-6.... (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana