Jak vypočítat přípojné body antistatické podlahy ?

<< < (3/3)

Pavel Mužík_:
Tak se vracím k tématu. Velmi názorně pojednává o antistatické ochraně zrušená norma ČSN EN 100015 (je to vpodstatě taková "učebnice" antistatiky). Platné normy jsou ve třídě ČSN EN 61340. Pokud jde o podlahoviny, tak je to norma ČSN EN 61340-5-1 (základní norma) a ČSN EN 61340-4-1 (podlahy).

Milan Karvánek:
Citace: František Šohajda  26.05.2012, 10:53

Platné měření je popsáno v ČSN 33 2000-6.... (dance)

;D no sice to už děláte asi dlouho (jak sám uvádíte),  ale jste stran určení správné ČSN pro měření antistatické podlahy poněkud mimo! Jestli pak víte k jaké ochraně dle ČSN 33200-4-41 se váže ona příloha A v ČSN 332000-4?

Antistatika se měří a vyhodnocuje podle norem co uvádí kolega Mužík a také dle ČSN 34 1382, ČSN 33 2030, i tam jsou měřicí metody.

Milan Karvánek:
A zopakuji dotaz tentokráte konkrétně na kolegu Mužíka: > Osobně jsem při revizích podlah narazil na trošku jiný problém: v žádné normě jsem nenašel popis jak má fyzicky vypadat ten uzemňovací bod. To né že bych si neuměl jako projektant vymyslet a podle katalogu nadefinovat nějakou správnou svorkovnici. Narazil jsem ale až při revizi podlahy a sice u stvební firmy, na provedení podlahy nebyla žádná TD elektro, jen podlahářsko - stavební TD a ta v pořádku a v TD silnoproudu stavby nebyly uzemňovací body také řešeny. Podlaháři tedy vyvedli z podlahy pásky v rozích a nazdar. Žádná svorkovnice, žádná jednoduchá možnost zapojení a spojení s uzeměním, dokonce ani elektrikáři neměli do té místnosti zavedený žádný vodič PE pro tento účel, ale nikdo to nechtěl na stavbě řešit, protože to ani jeden neměl v TD. Nakonec rozhodl stavbyvedoucí, že si moc vymýšlím, a že oni ty svorky navíc co já požaduji platit nebudou... prostě jsem hledal nějakou oporu v normách či předpisech, ale nic nenašel.

Petr Doležal:
Mne napadá bastl. Těsně u podlahy osadit podomítkovou krabici s klasickým 4 pólovým věnečkem, v krabici zespodu podlouhlý otvor, kterým se přivede pásek pod omítkou (možná v omítce opatřit smršťovačkou, vápno-měď). Pásek provrtat a přišroubovat na dva protilehlé můstky a odejít nějakým vodičem na uzemnění. Sloužilo by to i jako rozebíratelný spoj pro měření. Blbý? Nikdy jsem to nemusel řešit.

Milan Karvánek:
Ale jóó, nebo třeba klasickou ekvipotencioná lní svorkovnici od Bečova... o to primárně nejde jaký použít materiál. Ale jak absenci této svorkovnice zdůvodnit jako závadu dle ČSN či jiného předpisu v revizní zprávě, aby se tím museli stavaři zabývat.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana