Víte jaké hrozí nebezpečí u jednožilových kabelů přichycených SONAPkou?

<< < (2/4) > >>

IM:
Citace: Mirek Vašák  23.04.2012, 21:07

Příchytky SONAP se vyrábí i v provedení Al. Používali jsme je právě na jednožilové vodiče.

V případu, který jsem popsal, jsem si materiál vyzkoušel magnetem.

raj:
Citace: Milan Illek  23.04.2012, 22:16

V případu, který jsem popsal, jsem si materiál vyzkoušel magnetem.

"Dotažená" sonapka na "plocháč" tvoří kolem vodiče 1 závit, což teoreticky znamená, že se v ní indukuje stejný proud, co protéká vodičem. Nicméně přechodové odpory v místě styku sonapky a "plocháče" jsou tak velké, že výsledný proud je mnohem nižší.
Také vzdálenost "závitu" od vlastní žíly vedoucí proud je dík dvojité izolaci poměrně velká a tudíž je vazba "transformátoru" mizerná.
Feromagnetické materiály se zahřívají kromě průchodu proudu ještě vířivými proudy a  hysterezními ztrátami (ztrátami v železe). I kmitočet 50Hz dokáže železo pěkně "rozparádit". Proto ty nemagnetické materiály, tam jedna - poměrně silně zastoupená složka ohřevu odpadá.

Petr Doležal:
Kdo si vzpomene na trojžilové dřevěné příchytky na jednožilové kabely AXEKCY?

Jiří_Hrubý:
Citace: Petr Doležal  24.04.2012, 20:58

Kdo si vzpomene na trojžilové dřevěné příchytky na jednožilové kabely AXEKCY?

Nemusím zacházet daleko do paměti... Když jsou použity ve stanici, při výměně kabelů se většinou zachovávají, jejich plastová modernizace má jiné rozteče pro uchycení ke konstrukci, takže pokud je dřevo v pořádku, není důvod je předělávat... 

IM:
Citace: Zdenek Rajmont  24.04.2012, 20:37

"Dotažená" sonapka na "plocháč" tvoří kolem vodiče 1 závit, což teoreticky znamená, že se v ní indukuje stejný proud, co protéká vodičem. Nicméně přechodové odpory v místě styku sonapky a "plocháče" jsou tak velké, že výsledný proud je mnohem nižší.

Tak o téhle teorii bych si dovolil pochybovat... ::)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana