Je průřez 4mm2 Al vodiče, jakožto hlavního přívodu do bytu, dostatečný?
B_Jirka:
Tak jsem zjistil, že na mého elektrikáře není spoleh. Proto se chci zeptat, zda je tady někdo z Ostravska, kdo by byl ochotný se podívat na ten hlavní rozvaděč a případně vyčíslit částku pro výměnu hlavního přívodu do bytu.. Koukal jsem, že je tady hodně zkušených elektrikářů, ale zatím všichni z daleka.
Jan Franěk:
Zkuste adresář na hlavní stránce. Umožňuje vyhledávání i podle regionů. Po "kontrole", jsem tam objevil i firmy z Ostravy.
(norm) (dance) (beach)
B_Jirka:
Tak jsem si to nakonec domluvil s firmou z adresáře, (poklona) :) Drážky a kabely si provedu a natahám sám a všechna připojení jak zásuvek tak bytového rozvaděče provede pan elektrikář. Hlavní přívod do bytu kvůli nákladnosti ponechám zatím v hliníku s 4mm průřezem a budu muset dávat pozor, kolik spotřebičů pustím najednou...
Chci se vás ještě zeptat... v minulém bytě, se mi povedlo při vrtání garnýže lehce vrtnout do zásuvkového kabelu pod omítkou, byl to klasický měděný CYKYlo 3x2,5 a jen jsem lehce projel přes izolaci a vrtákem propojil L+N. Uvažoval jsem co s tím, a nakonec to udělal tak, že jsem poškozený kousek "ucvakl" a na levé straně připojil klasickou "čokoládku" větší velikosti, do ní kousek vodiče opět CYKYlo 3x2,5 jako propojku a po cca 8cm další svorkovnici a tam napojení na pravou stranu vodiče, to celé jsem obalil smršťovací bužírkou a horkovzduškou zafoukal a potom zase zaomítal. Za touto propojenou části byly 3 zásuvky. Vím, že to není ideální řešení a dnes bych to udělal jinak, přes krabici a WAGO nebo výměnu celého kabelu, ale zajímá mě, zda to není úplně fatálně špatně jak jsem to provedl a zda to může vydržet.
Robert Jedek:
@Benda Jiří
Veškeré spoje, které nejsou provedeny jako nerozebírateln é, mají být přístupné.
Vaše rešení je díky hliníku obvzlášť nešťastné. A vzhledem k tomu, že má byt asi už nového majitele, který o vaší
"opravě" nemá tušení (pouze má domněnka), může mít o zábavu postaráno.
Václav 3:
to Jedek:
Tazatel píše o měděném CYKYlo, což jste přehlédl, spolehlivost bude o něco vyšší než s hliníkem.
Samozřejmě, že lustrsvorky přetažené smršťovací bužírkou a zazděné jsou prasárna. Chtělo to pozvat odborníka, provést lisované spojky a nemusely se vodiče nastavovat a dělat spoje dva. Úplně nejlepší by bylo vyměnit kabel celý, zřejmě nešlo o příliš velký úsek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana