Používá se pro blokaci HDO stykač S1(2) se spínacími, nebo rozpínacími kontakty?
Martin Šedivý:
Pochopil jsem tedy správně, že pokud je vypnut jistič HDO, přepne elektroměr do NT? Platí toto i pro staré mechanické elektroměry?
Jiří Schwarz:
Elektroměr (starý, mechanický) má cívku, ta je připojena na jednu z fází a na druhý konec se přivede "spínaný N" z přijímače HDO nebo dříve spínacích hodin.
Pokud prochází proud, "přehodí" cívka převod na horní počítadlo s VT, když proud neprochází, "spadne" převod na spodní počítadlo s NT.
Nezkoumal jsem nové přijímače HDO, ale když jsme měli kdysi "první", v tom při vypnutí jističe odpadlo relé a spadlo to do NT.
Václav 3:
Jednofázový jistič max. hodnoty 6A je určený pouze k napájení HDO, tarifní cívka elměru je napájena z přívodu do elměru, čili je jištěna hlavním jističem bez ohledu na jeho hodnotu. V podružném rozvaděči má být instalován jistič také max. hodnoty 6A pro napájení cívky stykače. V případě, že je odběr třífázový, má být použita na tyto všechny tři obvody stejná fáze a to ta, která je na elměru zapojena na pozici L1. Tarifní cívka a cívka stykače má být spojena modrými vodiči s kontakty relé HDO, středový kontakt přepínače je připojen na N.
Z výše uvedeného a z toho co jsem zde již napsal v minulém příspěvku vyplývá, že při poruše HDO nebo výpadku jeho jističe zůstane HDO v poloze těsně před výpadkem, takže je to loterie, buď velice rychle poznáte poruchu, protože brzy dojde teplá voda (pokud je boiler poctivě zapojen na blokování) a nebo na to přijdete až spolu s distributorem při vyúčtování.
Toto zapojení je použito u ČEZu a pokud vím také u EONu u klasických (elektromechani ckých) a statických (digitálních) elměrů se samostatně montovaným HDO bez rozdílu.
PRE používá již několik let téměř výhradně elměry ZPA s integrovaným modulovým HDO, kde jsou všechny propojení mezi elměrem a HDO provedeny již pouhým zasunutím modulu do šachty v elměru, nepoužívá se samostatný jistič pro napájení HDO a pouze se připojí na příslušnou svorku elměru modrý vodič jdoucí ke stykači blokovaných spotřebičů, jeho cívka má být opět napájena z téže fáze, která je v elměru na pozici L1 přes jistič max. hodnoty 6A.
V minulosti existovalo i jiné zapojení, kde se používala k přepínání tarifu neměřená fáze z jističe pro HDO (tehdá spíše pro spínací hodinky), tam docházelo výpadkem tohoto jističe ke spadnutí elměru do NT, také byl bez proudu i stykač, takže nešly blokované spotřebiče. Ve většině případů jsou již tyto dvojtarifní odběry (staré zhruba 30 let a více) přepojeny na spínání vodičem N, protože zapojení umožňovalo odebírat neměřený proud až do výše hodnoty jističe pro hodinky (obvykle též 6A)
IM:
Citace: Václav 3 14.04.2012, 00:38
Jednofázový jistič max. hodnoty 6A je určený pouze k napájení HDO...
e.on vyžaduje 2A.
Václav 3:
Citace: Milan Illek 14.04.2012, 11:47
e.on vyžaduje 2A.
Díky za doplnění, E.ON působí ode mě příliš daleko, takže jejich požadavky sleduji pouze rámcově.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana