Jak zapojit lustr místo starého, který měl 2 obvody?
Iva K.:
Zapojila jsem funkční lustr na vývody ze stropu, vše vypadalo v pořádku:
lustr má 3 dráty, ze stropu vedou 3 dráty (vždy h, m a zž).
Určitě jsem nepopletla svorky, přesto lustr nesvítí.
Může to být tím, že vypínač má dvě tlačítka a předchozí lustr byl zapojen tak, aby na jedno svítila jedna žárovka a na druhé zbytek, na obě pochopitelně vše?
Nový nesvítí na žádné ani na obě dohromady.
Miroslav Minařík:
Citace: Iva K. 24.03.2012, 20:31
Zapojila jsem funkční lustr na vývody ze stropu, vše vypadalo v pořádku:
Může to být tím, že vypínač má dvě tlačítka a předchozí lustr byl zapojen tak, aby na jedno svítila jedna žárovka a na druhé zbytek, na obě pochopitelně vše?
Nový nesvítí na žádné ani na obě dohromady.
Na stávající barvy vodičů není radno spoléhat, pokud jsem si je nezapojoval sám.
Taková základní rada každého elektrikáře.
Je nutno zjistit skutečné funkce vodičů. Chce to ovšem vadasku. A také oprávnění pracovat pod napětím.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Iva K. 24.03.2012, 20:31
Ajajaj, nechte to na někom, kdo o tom něco ví.... A hlavně na ten lustr teď nesahejte....
Petr Doležal:
Citace: Lukáš Rotrekl 25.03.2012, 09:28
.... A hlavně na ten lustr teď nesahejte....
A nejhlavněji lustr odpojte. Podle drátů ze stropu máte ochranu nulováním a žárovky nového lustru máte připojeny na dvě spínané fáze toho lustrového spínače a proto nesvítí. Posíláte fázi na objímky a na čudl nic = tma, nebo fázi na čudl a na objímku nic = tma a nebo na čudl i objímku fáze = fáze proti sobě, opět tma. Modrá ze stropu není modrá z lustru, je to spínaná fáze. Holt, barva sem, barva tam.
Jaroslav Hasala:
Pokud bylo na vývodu se třemi dráty (hnědá, modrá, zel/žlutá) svítidlo, které dalo rozsvěcovat po částech, je zcela evidentní, že je to zapojeno nestandardně a na barvy vodičů tedy nelze spoléhat.
Pokud bych měl tipovat, řekl bych, že zel/žlutý vodič je N nebo PEN, hnědý vodič spínaná fáze z jedné poloviny spínače, modrý vodič spínaná fáze z druhé poloviny spínače.
V tomoto případě je opravdu nutná návtěva odborníka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana