Jak připojit mobilní buňku k elektrocentrále?
Václav Pešek:
POtřeboval bych se ujistit, jakým způsobem, připojit mobilní buňku k elektrocentrál e, s možností připojení k pevné síti (zázemí na výstavách apod).
Pro pevné připojení, je tam normální přívodka 4P-32A, k instalaci, která obsahuje chránič, jednu 3F zásuvku a několik okrůhů 1F (osvětlení, přímotop, 2 okruhy zásuvek 230V)
jde o to, že jsem nenašel přizemnění, které by, pokud se nemýlím, mělo být, protože přívodka je 4P a bod rozdělení v malém rozvaděči uvnitř.
v tomto stavu, by to šlo připojit k sítí 3F+ Pen, a bouda by se musela přizemnit.
pro připojení do sítě 3P+N+PE by se dala přívodka 5P, která by se připojovala k pevné síti s p zásuvkou, a pak redukce na 4P, která by obsahovala v podstatě bod rozdělení, čímž by to šlo používat i pro sí't se 4P zásuvkou.
ovšem nevím, jak se bude chovat elektrocentrál a, v tomto zapojení, navíc ta bude mít patrně vývod 5P, přizemnění jsem přesvedčen, že bude nutné, nicméně jsem se s tímto doposud nesetkal, a proto mne zajímá, jestli jsem si to vyložil/pochopil, správně?
Michal Slabý:
Takhle jednoduché to není. Připojit centrálu, když nejde proud ze sítě-OK. A jak to uděláte, až se v síti proud zase objeví? Nebo jinak, víte co se stane, když do zařízení půjde proud ze sítě i z centály? Zkuste sepodívat do ČSN 33 2000-7-717 a do návodu výrobce centrály.
Václav 3:
Přes zásuvkový spoj nemůže procházet vodič PEN! Zapojení přes zásuvku 4P přímo nebo přes redukci je stejně nebezpečné a zakázané.
Z toho co popisujete, je celé zapojení Vaší buňky hodně podezřelé a nebezpečné. Zapojení je třeba upravit na plný počet vodičů včetně přívodky. Svorka pro připojení zemnění by tam měla někde být, pokud ji někdo neurazil nebo neodmontoval, je nezbytná. Po úpravě nebude problém připojení elektrocentrál y, pokud ji chcete použít v místě, kde není k dispozici síť. Zapojení sloužící k zálohování sítě je složitější, tam se řiďte odkazem na literaturu od kol. Slabého.
Jiří Schwarz:
Pokud to není centrála s výkonem řádu mnoha desítek kW a více, zpravidla jsou menší elektrocentrál y s výstupem jako síť IT. Pokud byste spojil střední vodič (N) výstupu elektrocentrál y na "zem", uděláte z toho síť TN. Tam ale máte takové požadavky na impedanci sítě, uzemnění,... v normách ČSN 33 2000-4-41, ed.2 a ČSN 33 2000-5-54, ed.2, že je těžko splníte.
Mimo jiné nesmíte spoléhat pouze na uzemnění sítě TN, ale musíte mít ještě vlastní. A požadované hodnoty uzemnění splnit na přechodném stanovišti může být docela drahé, když to tam bude na chvíli a příště to budete potřebovat jinde...
Vít Rotrekl:
Setkal jsem se i s řešením kde byly boudy provozovány jako síť TT. Kde přívodní vodič PE nebyl připojen na ocelovou konstrukci boudy, ale byl to vodič N. Uzemnění boudy bylo nutné udělat. Taky byl na rozvaděči vžydcky štítek "Před připojením uzemni". Setkal jsem se s tím ve svých začátcích. Bylo mě vysvětleno, že je to kvůli zavlečení cizího napětí na kostru.
Osobně bych vám doporučoval přebudovat celou buňku na přívod pětikolíkový tzn. TN-S a za přívod osadit pro jistotu proudový chránič. Z centrály to napojit nebude problém. Dnes mají všechny centrály 5-ti kolíkové zásuvky. Když to budete někde potřebovat připojit na síť, tak v 95% případů bude k dispozici 5-ti kolíková zásuvka. Případně si ji můžete dát do Vašich požadavků pro připojení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana