Je správně napínač nebo napínáč?
IM:
Proč se neustále dokola řeší tento problém, když jsou možné obě varianty? Nebo je to jakási forma jazykového kutilství?
Nevěděl jsem, že máme tolik jazykovědců v oboru. Co takle přejít na shodu přísudku s podmětem? :-[
Petr Doležal:
Citace: Milan Illek 18.06.2012, 13:59
Proč se neustále dokola řeší tento problém, když jsou možné obě varianty?
Pro osvěžení v parném létě, to už je takový evergreen.
Jsou výrazy, na které si nemohu zvyknout, byť byly "uspisovněny". Bodne mě v hlavě, když třeba slyším policisti, komunisti, demokrati, jehovisti, fašisti. Stará škola zná policisté, atd.
Miroslav Minařík:
Citace: Milan Illek 18.06.2012, 13:59
Proč se neustále dokola řeší tento problém, když jsou možné obě varianty? Nebo je to jakási forma jazykového kutilství?
Nevěděl jsem, že máme tolik jazykovědců v oboru. Co takle přejít na shodu přísudku s podmětem? :-[
Milane, ber to s nadsázkou.
Jistěže připouštíme obě varianty, ale není nad to přijít věci na kloub! :-)
Petr Doležal:
Z netu:
Ředitel Letní školy slovanských studií Jiří Hasil dodává, že Češi mají už od národního obrození k jazyku specifický vztah a pravopisný problém lze snadno proměnit v celonárodní politický spor.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/jazykovedci-zvazuji-zmenu-pravidel-spisovny-by-byl-i-tvar-abysme-1cd-/domaci.aspx?c=A110803_1628398_domaci_jw
Zaplať pánbůh, že jde jen o clusterové, nepolitické pošťuchování
Jirka Š. Svejkovský:
Policisté je tvar spisovný, policisti je tvar hovorový, policajti je tvar slovenský.
Tvar "aby jsme" je stejný nesmysl jako "ze z Plzně" nebo slovenské "smädný ni ťava".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana