Znáte někdo definici elektrického úrazu ?

<< < (11/16) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Macek  14.03.2012, 12:57

Nyní to je jasnější.
V normě tedy vypočteme, zda ochranu LPS potřebujeme nebo ne - zatímco ve vyhlášce naopak zjistíme, že ji musíme mít bez ohledu na to, zda ji podle normy vůbec potřebujeme.

Jakmile začnu počítat, že mám stavbu, objekt, který má "alespoň nějakou cenu",  jak by mi mohlo vyjít, že nepotřebuji žádnou ochranu?
Předpokládám, že se vyhláška týká objektů a staveb, které mají nějakou hodnotu, cenu,... Asi bych s vyhláškou neargumentoval u ruiny, která nemá ani cenu "šrotu",  není v blízkosti něčeho, na co by se zásah mohl přenést...

Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec  14.03.2012, 14:18

Proboha, ochrana před bleskem se nesestává pouze z hromosvodu, ale také pospojování, svodičů atd. a jedním, či kombinací těchto opatření se musím vlézt do vypočteného rizika.

Prostě a jednoduše.
Vždy jsem schopný odevzdat protokol určení rizik, podle kterého bude jasné, že hromosvod prostě ANO. Jak jednoduché, jak prosté.  (dance)
Pak nevím o čem je tu celou dobu řeč.

Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Ratiborský  14.03.2012, 06:26

Můžete popsat stručně v čem spočívá špičkovost odborníka při vymýšlení ničím nepodložených čísel ?

Já bych to spíše nazval hádáním z karet.

Babička mě učila, že odborníka poznám dle toho, že nebude mít hloupé otázky, moudrá to žena :)

Jan Franěk:
Citace: Jan Hlavatý  14.03.2012, 08:04

To je trochu nesmysl ... to zda ochranu potřebuji nebo ne mi říká vyhláška, viz 268/2009 Sb.,  ne změť čísel z normy, i kdyby připravená tím největším odborníkem z největších. Vyhláška je nadřazená normě. Tato čísla mi akorát mohou pomoci určit jakou ochranu mám použít ...

Osobně jsem přesvědčen, že to kolega Hlavatý napsal více než srozumitelně.

Pak jsem také přesvědčen o tom, že některé diskuse prostě nemají cenu. Jak kdysi psal Milan Karvánek- Obě strany zůstávají zakopány na svých pozicích. Myslím, že pány Macka a Ratiborského prostě nikdo nedokáže přesvědčit o tom, že doba pokročila a prostá 34 1390tka už nedosahovala potřebných technických řešení, navíc když nebrala v úvahu vnitřní ochranu objektů. Je to dáno jak novými technickými poznatky a technologiemi, tak hodnotami které chráníme.

Asi bych tuto diskusi, která se opět stočila jinam, doporučil ukončit.

Petr M:
Citace: Milan Hudec  14.03.2012, 20:03

Babička mě učila, že odborníka poznám dle toho, že nebude mít hloupé otázky, moudrá to žena :)

Mě zase učili, že pitomec se nezeptá, udělá to jak (ne)umí podle vlastní představy z toho, co je zrovna poblíž a pak se hádá, že to tak chtěl odrbat zákazník   :-[

Já jsem třeba projektoval tak, že na začátku bylo posezení se zákazníkem a rozhovor na téma, co vlastně chce, jaký jsou jeho priority atd. Pak jsem připravil několik alternativ, an druhé schůzce se vyházelo, co mu nesedlo, na třetí už byly u zbývajících variant nastřelaný konkrétní parametry, ceny a termíny a vybral se jeden návrh, který jsme dopilovali... Nikdy se nepodařilo projekt vyřešit za pár minut. To maximálně doma, když se přítelkyně zeptám, jaký chce světlo a kam je pověsit, zbytek si srovnám v hlavě sám se sebou  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana