Jak nejlíp používat 5 kolikovy spotřebič v 4 i 5 kolikove zásuvce 3fázové?
Jan Šlezingr:
V tomto případě vidím jako správné řešení toto:
Zásuvku na chatě nahradit malou zásuvkovou rozvodnicí s proudovým cháničem, pětikolíkovou a čtyřkolíkovou zásuvkou. Tím bude problém vyřešen na věčné časy.
DavidCZ:
Dík za rady jak tento problém vyřešit. Ještě uvidím jaky postup zvolím.
Ještě by mě zajímalo co by se stalo kdybych na chatě pouze vyměnil 4 kolikovou zásuvku za 5ti s tím že kontakty PE+N by byly oba zapojeny na původní PE vodič obsaženy v původní 4 kolíkové zásuvce?
Doporučili by jste mi použití tohoto proudového chrániče?
http://www.....cz/proudovy-chranic-30-ma-4polovy-trifazovy-40-a-abl-sursum.k625569#ref=seznam-zbozi&utm_source=seznam-zbozi&utm_medium=agregator&utm_campaign=2012
Jozef BABJAK:
Citace: DavidCZ 06.03.2012, 12:44
Ještě by mě zajímalo co by se stalo kdybych na chatě pouze vyměnil 4 kolikovou zásuvku za 5ti s tím že kontakty PE+N by byly oba zapojeny na původní PE vodič obsaženy v původní 4 kolíkové zásuvce?
To by šlo. Riešenie by bolo ekvivalentné bežným 230V zásuvkám v TN-C sieťach, kde je bod rozdelenia PEN na P a N v zásuvke samotnej. Pozor, i takéto jednoduché zapojenie má svoje nuáncie - schválne nepíšem aké - dajte to urobiť elektrikárovi. Ničmenej, keďže štiepačka sa bude používať vonku, cez predlžovák, na ktorý sa bude stúpať, potenciálne naň budú padať polená či po ňom chodiť fúrik, možno dokonca za hmly či dokonca mrholenia, je ten prúdový chránič skutočne na mieste!
Jiří Schwarz:
Citace: DavidCZ 06.03.2012, 12:44
Dík za rady jak tento problém vyřešit. Ještě uvidím jaky postup zvolím.
Takové řešení možné je.
Je možné použít i 4 kolíkovou vidlici a na kolík PEN připojit N i PE vodič, i když to není ideální.
Pořád má ten jeden "spoj" dutinak-kolík dvojí funkci - pracovní N a ochrannou PE. Ale dokonce to norma připouští jako řešení.
4 žilový kabel, kde je "vodič" PEN, s funkcí N i PE je špatně vzhledem k možnému poškození vodiče u pohyblivého přívodu. Za takového stavu by se na neživé části, jinak chráněné spojením s PE, mohl dostat nebezpečný potenciál.
Jan Kelbich:
Citace: Jiří Schwarz 06.03.2012, 15:46
Je možné použít i 4 kolíkovou vidlici a na kolík PEN připojit N i PE vodič, i když to není ideální.
Pořád má ten jeden "spoj" dutinak-kolík dvojí funkci - pracovní N a ochrannou PE. Ale dokonce to norma připouští jako řešení.
Pane Schwarzi, promiňte, ale to určitě ne. Kdysi dávno to norma sice tolerovala jako nouzové řešení, ale dnes to tak není. Zásuvka, ať má kolik chce pólů (2 až inf.), určitě nemá kontakt PEN. Poslední místo kde může být bod rozdělení je v zásuvce, ve vidlici už ne.
Takže vyměnit zásuvku v síti TN-C (s vodičem PEN) za 5-ti pólovou by myslím bylo přijatelné řešení, napojovat pětižilovou šňůru na vidlici 3P+PE a podobné nepěknosti ne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana